Då nya resmål konstant dyker upp glömmer vi lätt vilka storslagna städer och sevärdheter som ligger i Östeuropa.
Ett bra exempel på detta är den mäktiga miljonstaden Budapest med arkitektoniska pärlor i alla historiska byggnadsstilar, världsberömda operahus och badinrättningar, museum, hotell och restauranger i alla kategorier.
Även om det främst är Ungerns struliga inrikespolitik som de senaste åren nått rubrikerna, rullar landets turism på som förr. Som matdestination bjuder Ungern på upplevelser av många olika slag. Med sitt stora jordbruk och många vindistrikt har landet en varierande och spännande gastronomi med gamla anor.
Om landsbygden är mer traditionell i sina traditioner så är Budapest en blandning av det traditionella och moderna med storslagna saluhallar, eleganta 1800-talscaféer, rustika ölhallar och moderna restauranger.
Dyrare och billigare. Senast vid skymningen inser man som besökare vilken oerhört vacker stad Budapest är.
En promenad strax före solnedgången längs med Donau, över dess mäktiga broar eller upp till de högt belägna utsiktsplatserna vid
Buda-sidans palats lämnar ingen oberörd. På andra sidan floden, i centrumsidan Pest, ligger de internationella lyxhotellen i rad till
höger om den mäktigaste av stadens byggnader, parlamentshuset i nygotik från 1904.
Om man inte har möjlighet att övernatta i vackra Four Seasons Gresham Palace kan man ta en drink i den historiska baren i jugendstil, till tonerna av levande pianomusik.
Ett mer prisvärt hotell är mysiga Gerloczy på en sidogata mitt i centrum, några kvarter från huvudshoppinggatan Váci utca.
Inrymt i ett renoverat sekelskifteshus, med stämningsfullt bistro och charmig uteservering i trädgården är Gerloczys rum för 80 euro officiellt stadens bästa kap på hotellmarknaden.
Efter frukost på Gerloczys terrass avklarar man en snabbkurs i ungersk mat i den Stora saluhallen där utbudet av paprika, kryddig salami och gåslever är lika imponerande som saluhallens enorma dimensioner.
I övre våningen kan man ta sig en billig lunch bestående av Langos – ett frasigt friterat bröd som serveras med gräddfil, lök och riven ost. Eftermiddagskaffe med en läcker tårtbit är ett måste på legendariska caféet Gerbeaud, som är ett av Europas mest berömda.
Ruinbarer. Bland utbudet för kvällsunderhållning är det bara att välja och vraka. Staden är känd för sina så kallade ruinbarer, som är inrymda på innergårdar av gamla hus, främst i det judiska ghettot bakom Europas största och vackraste synagoga på Dohány utca. Szimpla kert heter den kändaste av ruinbarerna med garanterad stämning, trängsel och hög musik.
För en riktig cocktail är det lilla Boutiq’ Bar som gäller – prova till exempel en läcker sour gjord av det ungerska aprikosbrännvinet Pálinka. Om det är ungerskt öl som intresserar sitter man gärna en helkväll på den stämningsfulla ölhallen Élesztőház. Här köar ölnördar från när och fjärran efter de ca 25 olika ungerska mikrobrygderna och den enkla men goda maten.
Michelin och annat. För att smaka på det bästa Budapest har att bjuda i matväg kan man boka middag på någon av stadens bästa restauranger, vilka inkluderar fyra stycken enstjärniga Michelinrestauranger.
Den livligaste av dessa är Borkonyha, som i praktiken är en lite lyxigare bistro med vinbar. Här kan man bläddra igenom vinmenyn på kring 200 ungerska viner, inklusive både nya toppnamn som Sauska eller etablerade namn som Bock Pince.
Köksmästaren Akos Sarkozis femrätters avsmakningsmeny på 50 euro är ett kap och för en extra femtilapp serveras ett vinpaket med ungerska viner.
Maträtterna är ofta moderniserade versioner av ungerska klassiker, som exempelvis en genommör kalvkind med en lätt rökig
gulaschsås med paprika. Här serveras också stadens bästa ungerska gåslever – knaperstekt med en syrlig sallad på tomat och vårlök.
Vill man prova på något mer klassiskt, med stråkorkester, svartklädda servitörer och idel ungerska klassiker på menyn är valet klart – då gäller Restaurant Gundel som levererat middagar med elegans sedan öppningen 1910.
Kenneth Nars text