Vilka framtidshopp…..

Förra veckans häftigaste upplevelse var Lunds näringslivsdag , lite väl modernt kallad Grand Prix, 600 personer lyssnade i en fullsatt Stora Salen till flera intressanta föredrag, korta och konkreta om innovationer som blivit produkter eller är på väg att bli det.

”Lund – Rymden t/r” av Cecilia Hertz var fullständigt lysande underhållning med kaxig humor. Hon läste industridesign i slutet på 1990-talet och lyckades med två kompisar göra ett praktikjobb på NASA, den amerikanska statliga rymdorganisationen.

Sedan dess har hon startat företaget Umbilical (översättn: navelsträng) som inreder rymdstationer och dessutom försöker hon använda materialet i rymddräkterna i många andra olika sammanhang. Uppdrag också från europeiska rymdorganisationen ESA som ju har stor verksamhet i Kiruna.

Fredrik Leifland har startat Quixter, ett snabbt sätt att betala från sina konton genom att lägga ena handen på en apparat som avlöser benstommen, skelettet i handen. ”Jag har tusen andra idéer men har valt att fokusera på den här.”, sade Fredrik som provar den som ”kassaapparat” vid Lundakarnevalen 16-18 maj.

Mehrdad Mahdjoubi med företaget Orbital System har konstruerat ett dusch som spar 90 procent av vattnet och 80 procent av energin, hävdar han. Behövs knappast i Norden, men i många u-länder med vattenbrist.

Uppfinnaren Pär Henriksson utlovade frysta jordgubbar som smakar färska, detta genom naturliga sockerarter och antifrysproteiner förs in i i celler hos sallad eller jordgubbar med vakuum, övertryck och kortvarig högspänning. Iskristaller bildas i växterna och cellstrukturen hålls intakt vid upptining. Fyra forskare vid Livsmedelsteknologin på Lunds Tekniska Högskola står bakom metoden, börsnotering på Aktietorget planeras inom kort.

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>