En gammal god julmodell

Foto: Adobe Stock

Julen kan inte fortgå så här. Man ser redan för sig årets soplådor översvämmande av julskräp. Religion har tagits över av handeln. Julkorten har ersatts av fånig e-post som ingen läser eller ens bryr sig om. ”God jul från Gigantti” gör att man vill spy. Julgubben är ytterligare en Donald Trump-lögn – de flesta julgubbar är fejkade, för det är deras jobb att sälja, sälja, sälja.

Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans,
infrastruktur och klimatförändring.

En julklapp är bara någonting ”Made in China” som orkar intressera två minuter, tills nästa present har packats upp. ”Glad julmusik” är en modernisering av ”I’m Dreaming of a White Christmas” – vilket nog är ganska passande när utetemperaturen inte längre går under noll. Julmaten är processat svinfett, massor av socker och klimpigt, vitt mjöl. Julgranen är av plast, eller genmanipulerad, en brandrisk som dör två veckor senare på en kommunal soptipp.

 

Påtvingad konsumtion. Få människor bryr sig om de hemlösa och nödställda. Så när som på några minuters nyhetssändningar om godhjärtade Heikki Hursti, som erbjuder mat och värme till behövande. Alltför många åldringar är ensamma i sina hem, framför tv-rutan, eller lyssnar på radion med försämrad hörsel i sin gamla länstol, och får nöja sig med en måltid uppvärmd i mikron på fem minuter.

Julen är bedrövlig om vi fortsätter på det här viset, den har inget gott med sig, och det är värre i år med coronavirus, Trump och brexit. Finns det inget vi kan göra för att komma ifrån detta kommersiellt påtvingade koncentrationsläger?

Först av allt, låt oss sluta ge krimskrams till varandra, och begränsa julklapparna till barn och partner. Låt det bli en bok, ett musikinstrument, ett löfte att bekosta lektioner, en konsert, teater- eller operabiljetter, eller en trevlig resa tillsammans.

Kanske du kan erbjuda dig att dela din jul med någon som är ensam, och lova dig själv att upprepa det varje år. Det är massor bättre än att köpa julgran, dyra presenter och ännu en flaska vin.

Jag har alltid associerat det bästa med julen till näringsrik och enkel mat av kvalitetsråvaror som kyckling, fisk, grönsaker, alltsammans ugnsbakat. Min mor och mina fastrar och mostrar bakade själva alla kakor varje år. De bakade julfruktkaka och tillredde julpudding tre månader i förväg inför vår gemensamma julmiddag. Vi inledde med stekt kalkon, ugnsbakad potatis, brysselkål, morötter, Yorkshire-pudding, och med kalkonfyllningen gjord på skorpmjöl, salvia, timjan och lök. Sedan fick vi sötklibbig julpudding med konjaksgrädde. Kvällen gick i tecknet av smält ost och ansjovis på rostat bröd, och sedan julkakan med trifles – ett lager frukt över söta mandelkex, nötter, russin, vaniljsås och grädde.

Investera inte i plast. Det finns också långsiktiga julklappsalternativ för de små. Öppna ett konto nu och börja sätta in 25 eller 50 euro varje månad, som fortlöpande investeras i en lågkostnadsindexfond. Efter 20 år utgör det här ett boägg för dem, när de startar sitt eget liv. Tänk bara på all den plast du inte köpte! Musiklektioner är en underbar present – de berikar livet. De är en solid grund för språk, matematik, vetenskap, kultur, kärlek till livet och hela världsalltet. Kultur och kunskap är undervärderade och har åsidosatts av smarttelefoner och paddor. Jag minns när jag 1953 efter jullunchen satt med min kusin John och såg på svartvit tv som sände en opera. Jag hade aldrig hört opera förr, och var helt förtrollad. Kort därefter bad jag min mor att få börja ta violinlektioner, och efter några år gick jag med i en ungdomsorkester där vi spelade så mycket underbar musik. Senare blev jag intresserad av språk, matematik och datorer.

Musiken som tröst. Nu, nästan 70 år senare, är varje dag en möjlighet att lära sig något nytt! Även om jag inte spelar violin särskilt bra, är jag tacksam för den där första kontakten med musik. Numera, när jag är trött eller ledsen, kan Beethoven, Bach och Mozart ge mig ett lyft, och är så mycket bättre än en presentask med nånting inslaget i rött papper!

Så låt oss ta en nystart den här julen och alla kommande jular, och varför inte också alla födelsedagar. Samla vänner och familj, och också gamlingar, för en dag kan det vara du som är den ensamma gamlingen. Öva in några sånger och verser, rita dina egna kort, och tillred enkel, riktig mat, eller köp en kulturpresent – men inga plastprylar. Det är vad jag själv gör.