Våga pausa

Nora Rosendahl är arbetsnarkomanen som fick nog. Idag forskar hon i arbetslivsfrågor och hjälper människor i arbetslivet att steg för steg skapa en vardag där de mår bra och presterar på topp – i stället för att bränna ut sig.

Drömjobb, passion och stora framgångar tillsammans med högpresterande kollegor. Men också stress, enorma prestationskrav och utlandsresor i en miljö där alla jobbar vansinnigt många timmar i veckan. Det var som upplagt för arbetsnarkomani och utmattning. Men Nora Rosendahl lyckades bromsa och backa innan hon gick in i väggen.

Det är många år sedan Nora Rosendahl fattade det avgörande beslutet att skära ner på sina arbetstimmar – utan att avslöja det för omgivningen. Idag har hon lämnat livet som konsult bakom sig och är entreprenör, arbetslivsforskare och författare.

Hon jobbar för välmående på arbetsplatserna, och ger råd och stöd åt andra som är i den situation hon själv var – i en situation där någon vet att den belastas för mycket av jobbet men inte vet exakt hur den ska minska på bördan.

Steg för steg. ”Stress och utbrändhet är en komplex helhet, det som är stressigt för mig är inte stressigt för dig, och det jag tycker att fungerar bra i mitt liv kommer inte att fungera i ditt liv”, säger Nora Rosendahl. Hennes lösning är att med små steg förändra sina vardagsrutiner.

”I mitt fall var det inte någon enskild aha-upplevelse som fick mig att tänka om. I stället var det flera situationer där jag var väldigt trött och inte orkade stiga upp, eller då jag satt i en taxi och hade glömt vilket hotell jag bodde på eller helt tappade tråden i diskussioner.”

Många blundar för dessa små signaler, kör vidare och landar i en utmattningsdepression.

”Människor brinner ut för att de inte lyssnar på de små signalerna över tid. Så länge allting är okej är det lätt att ljuga för sig själv att man orkar lite till. Men jag insåg att jag inte skulle orka fortsätta på samma sätt i åratal framåt, och att jag därför måste göra förändringar.”

Trots insikten kan det vara svårt att förändra situationen. Särskilt då man har drömjobbet, får resa mycket, lära sig en massa nytt och jobba med smarta människor.

”Det går lätt så att man ger lite för mycket av sig själv. Särskilt då man är ung tittar man på hur andra gör och hur ska man bete sig för att passa in och bli framgångsrik.”

För Rosendahl gick det så att mycket jobb i kombination med en aktiv fritid med många resor, upplevelser och fester slukade all energi.

”Jag är introvert till min personlighet och fick aldrig tid att bara vara ensam, samla energi och vila ut på riktigt. Efter ett år märkte jag att min energitank var tom.”

 

Njuta av nuet. Många millennialer är osäkra på om de någonsin får lyfta pension, och vågar därför inte vänta med att uppfylla sina drömmar tills de fyllt 67. I stället kanske de tar ett år ledigt för att segla runt världen, säger Nora Rosendahl.

Hur lyckades du jobba mindre men ändå prestera lika bra?

”Jag ville visa för mig själv och andra att jag kunde fixa situationen själv. Jag är väldigt organiserad och systematisk, och älskar listor. Därför började jag göra listor med små förändringar och vanor som jag upplevde att skulle vara bra för mig. Till exempel att promenera hem från kontoret i stället för att ta taxi några dagar i veckan, att äta lunch någon annanstans än framför datorn, att dricka en kopp kaffe utan att titta på telefonen, att gå på gymmet 10 minuter på morgonen och att inte ha telefonen vid sängen då jag sover.”

Det var småsaker, men då Rosendahl började göra dem systematiskt hade de stor inverkan.

”Jag försökte göra några saker per dag och gav mig själv poäng för det jag gjorde. Vissa dagar lyckades det inte, andra dagar gick väldigt bra.”

Efter ett år upplevde Rosendahl att hon var en helt annan människa. Vad hon inte visste då var att hon några år senare skulle vara med och både bygga upp en app och skriva en bok som grundade sig på det koncept hon själv använt sig av, nämligen att skapa förändring på sikt genom att göra många väldigt små förändringar i vardagen.

”Som människor vill vi ofta ha ganska simpla lösningar, men det fungerar inte så, särskilt inte i komplexa frågor som arbetslivet.”

Många råkar ut för en negativ spiral där de sover dåligt och därför inte gör bra av sig på jobbet, känner att de måste kompensera med att jobba lite mera, vilket leder till att de sover ännu mindre, blir på dåligt humör, får negativ feedback och jobbar ännu mera.

”Genom att göra små saker kan du få till stånd en positiv spiral i stället. I det stora hela har det en stor skillnad att göra små förändringar.”

Att ändra på arbetsvanorna och jobba vettigare var inte en enda aha-upplevelse.

”Ett par år senare som företagare och nybliven förälder var jag inne i samma negativa spiral igen”, säger Rosendahl.

”Jag måste igen ta tjuren i hornen och se över mina arbetsvanor för att inte bli utbränd.”

Heidi Furu text

Karl Vilhjálmsson foto

Läs hela artikeln i papperstidningen.