God mat ute är inne

Street Gastro säljer sin mat både från food trucks och sin restaurang i Åshöjden i Helsingfors.

Den här årstiden vaknar restaurangerna till liv och senast nu öppnas de stora uteserveringarna. Den gamla regeln om januari, februari och mars som restaurangbranschens mörka månader har suddats ut. Nu är det full rulle på många restauranger även under vårvintern. 

Det har också medfört några efterlängtade restaurangöppningar – den mest omtalade är Restaurang Bronda på Södra Esplanaden i Helsingfors.

Faktumet att meriterade kändiskocken Tomi Björck och kollegan Matti Wikberg står för stället har inte minskat på strålkastarljuset, och i början av mars invigdes brasseriet i närvaro av alla värda att nämnas inom restaurang- och kändisvärlden.

Det rymliga och ljusa brasseriet kombinerar restaurang med cocktail- och vinbar. Maten kallas för modern brasseriemat med tonvikt på södra Europa, främst Spanien, Frankrike och Italien.

Det innebär bland annat tapasliknande förrätter, tartarbiff, gratinerade sniglar och Brondas nytolkningar av klassiska rätter: ”Vitello Bronnato”, ”Hummer Brondefeller” och ”Biff Brossini”. Heleuropeisk är menyn inte – man drar sig inte för att smyga in en rejäl amerikansk osthamburgare och sashimi på öring. Tanken är att samtidigt både följa och inte följa några strikta koncept, samt att erbjuda en samlingsplats med något för alla gäster i en stor sal med mycket folk, musik och sorl.

Brondas meny blandar gammalt och nytt.

Brondas meny blandar gammalt och nytt.

Den tidiga våren i år har råkat sammanfalla med en stor mattrend i vårt land – Street Food. Man talar redan om en gatumatsrevolution, och till råga på allt var Helsingfors värd för den internationella gatumatskonferensen Streat Helsinki [sic] i slutet av mars. 

Restaurangdagen, som funnits i tre år, har fungerat som en murbräcka för att sprida gatumatskulturen i Finland bland folket. Det har också tvingat myndigheterna att luckra upp de strikta reglementen som matförsäljningen utomhus tidigare tvingats följa.

Ett besök på Vasagatan i Åshöjden i Helsingfors bekräftar den pågående utvecklingen med nya restauranger som Street Gastro, Döner Harju och JustVege.

Öppningen av Döner Harju, även känd som Döner Kallio, följdes med av tusentals Facebook-gillare som under de följande veckorna snällt köade i över en halv timme för sin mat.

Det enkla haket erbjuder kebab på kyckling, lamm och vegetarisk seitan (glutenbaserad köttersättning) – välgjort men inte helt perfekt. Däremot är stämningen oslagbar för finska restaurangförhållanden.

I Helsingfors har Berghäll och de norra stadsdelarna börjat utmana restaurangtäta centrum. För den som missat fenomenet Sandro uppe på Tredje Linjen är det hög tid att bekanta sig med det marockanska blandköket i kocken Richard McCormicks regi. 

Den vegetariska lunchbuffén är stadens bästa och ett fint bevis på hur grönsaker ska tillredas med både smak, fräschör och konsistens. Söndagsbrunchen och weekendkvällar är fortfarande fullbokade för det mesta. Missa inte salladsbordet, ankburgaren och den kryddiga lammlasagnen.

Då gatumat och barer är den dominerande trenden denna vår syns det också i den högre restaurangsektorn. Om man råkar styra vårens sista skidresa till Åre i Jämtland är det värt att i god tid boka plats till Ölbaren helt i centrum av byn.

På Ölbaren i Åre kockar Kalle Nilsson och Jocke Almqvist.

På Ölbaren i Åre kockar Kalle Nilsson och Jocke Almqvist.

Här talar vi inte vanlig ölbar med stor stark och Jägershots på happy hour, utan en av Sveriges mest omtalade mat- och dryckupplevelser som belönades i vårens utgåva av landets restaurangbibel White Guide.

Under middagen anländer upp till 20 smårätter i rask takt till bordet och till det serveras allt från välhumlade, beska mikrobrygder till klassiskt rött från Barolo.

Ölbarens mat håller tidvis stjärnklass, men miljön är avslappnad och lätt att älska. Speciellt fisk- och skaldjursrätterna bjuder på minnesvärda smakupplevelser. En fin förebild för vilken skidort som helst!

Kenneth Nars Text