Full koll på farten

Aktivitetssensorn Reimago placeras i en ficka i barnets kläder.

Barn rör sig mycket då de leker. Hoppar från stenar i skogen, kör med bilar i sandlådan, spelar fotboll, bygger snögubbar och cyklar runt. Men exakt hur mycket rör de sig en vanlig dag? Uppnår de den färska finländska rekommendationen på tre timmar daglig fysisk aktivitet?

Som förälder är det inte lätt att veta. Och som förälder kan det vara kul att ha lite koll. Ett sätt att stilla kontrollbehovet är att utrusta barnet med en aktivitetssensor.

Ju längre och livligare barnet rört på sig under dagen, desto längre framåt kommer figuren Goey i den virtuella världen.

Ju längre och livligare barnet rört på sig under dagen, desto längre framåt kommer figuren Goey i den virtuella världen.

Barnklädestillverkaren Reima har slagit ihop sig med sportteknikutvecklaren Suunto och tagit fram en rörelsesensor för barn. Aktivitetssensorn  läggs i en ficka – antingen en speciell ficka i Reimago-kollektionen med kläder, eller i vilken som helst annan ficka. Den väcks när barnet rör på sig och registrerar hur länge och hur intensivt barnet rör sig. Informationen om aktiviteten laddas över till mobil­applikationen Reima­go via bluetooth. I appen finns ett spel där en liten figur rör sig i en virtuell värld. Ju längre och livligare barnet rört på sig desto längre framåt kommer figuren.

Föräldrar kan sätta upp ett individuellt aktivitetsmål för barnet och påverka hur många steg den lilla figuren rör sig. I appen finns inbyggda pris, och föräldrar kan också lägga till egna belöningar, såväl virtuella pokaler som gemensamma aktiviteter och utfärder. 

Femåringen som testat Reimago i två månader gillar att se hur den lilla figuren Goey hoppar fram på sin bana – och att räkna medaljer i prisskåpet. Föräldern gillar att få en smygtitt på hur mycket utelek en vanlig dagisdag bjuder på, och blev åtminstone i början uppmuntrad att låta barnet leka mera ute på kvällarna.

Appen är lätt och snabb att använda och den virtuella världen tilltalar åtminstone ett barn som inte är så spelvant. En nackdel är att sensorn registrerar aktivitet också under bilresor, även då sensorn ligger i jackan i bakluckan på bilen. Men förutom dessa oförtjänta poäng barnet får vid långa bilresor upplevdes aktivitetssensorn som en kul och användbar grej.

Aktivitetssensorn passar även för föräldrar som är nyfikna på hur intensivt det egentligen är att springa upp i pulkabacken, äta picknick i en skogsglänta eller gå ut med hunden.

Reimago

Vad: Aktivitetssensor för barn.

Pris: Cirka 40 euro.

App: Reima­­go finns gratis i App Store för Iphone och Ipad (iOS 8 eller nyare), kommer för Android våren 2017.

Heidi Furu text & foto