Kan den finska modesagan få ett lyckligt slut?

Johannes Savolainen till höger

Efter de feta åren med massiv export till Sovjet har den finska textilindustrin irrat omkring i en mörk snårskog av felaktiga satsningar eller inga satsningar alls. Ljuspunkter finns: Marimekko visade sin vårkollektion i New York för en månad sen, skoföretaget Minna Parikka växte med 40 procent förra året, och flera finska designers har gjort karriär utomlands. Vi talade med finlandssvenska Camilla Norrback som gjort succé i Sverige och letade upp den finska modeindustrins nya gudfader.

Johannes Savolainen ska samla ihop pengar och hjälpa små företag inom mode och design. Tillsammans med tre partners har han grundat Royal Majestics. En företagsaccelerator som ska hitta privata investerare, utomlands och i Finland, villiga att tillsammans med Royal Majestics investera i finska modeföretag.

Vi talar länge med Johannes om stämningen på den finska modescenen.

”Designkunskapen finns, men affärskunskapen saknas i Finland. Det är en stor skillnad mellan Skandinavien och Finland. År 2010 var klädexporten 250 miljoner euro från Finland, från Danmark var den 3 miljarder”, berättar Savolainen.

>> Läs hela artikeln i papperstidningen eller köp ett lösnummer i digital form i Papertons tidningskiosk på webben.

Till pekplatta kan du ladda ner Papertons app i App Store (Ipad) eller Google Play (Android).

Helena von Alfthan, text
Karl Vilhjálmsson, foto