Legendarisk dator fyller 30 år

Commodore 64
Den 10–13 januari är det åter dags för CES, världens största hemelektronikmässa i Las Vegas. På motsvarande mässa för 30 år sedan, 1982, lanserades hemdatorn som blev en legend – Commodore 64.

Under de drygt 10 år som Commodore 64 salufördes såldes minst 14 miljoner exemplar – vissa källor anger ännu högre siffror.

Tillverkaren försökte marknadsföra datorn för nyttoändamål som textbehandling, men den kom framför allt att bli en spelmaskin, bland annat tack vare ljud- och grafikkort som var utmärkt för ändamålet. Bland vissa användare blev det populärt att “cracka” spelen, förbättra och kopiera dem, vilket gav många goda datorkunskaper på köpet.

“Hemdatorerna från det tidiga 1980-talet var hobby-datorer i en mening som tyvärr knappast finns idag. En fördel med dessa datorer var att de uppmuntrade till att lära sig om programmering och om hur datorer fungerar”, skriver Commodoreentusiasten Christian Johansson på den svenska sajten Commodore64.se – Datorernas folkvagn.

Commodore 64 var efterföljaren till den likaså populära VIC 20. Efter C64 lanserade tillverkaren både Commodore 128 och  Commodore 65, men man lyckades inte upprepa framgången.

I dag kan man ibland finna spår av Commodore 64 i retroinspirerad musik och konstgrafik. Fortfarande finns många hängivna entusiaster världen över och mängder av spel finns för nedladdning på internet.

Patrik Harald