I Finland har vi en gammal vana att hålla ett öga på vad som sker i Sverige. På 1990-talet talade man i Helsingfors med stolthet om våra första ”Stockholmskrogar” (bland annat Maxill), och suktade efter minsta lilla trendvind från väst. Idag står vi på stadigare gastronomisk grund än någonsin; våra krögare och kockar plockar intryck från när och fjärran.
Samtidigt uppskattar vi både traditionella restauranger och modernare tolkningarna av vår egen gastronomi och våra unika råvaror på ett helt nytt sätt.
En liknande, men betydligt snabbare utveckling kan vi se på andra sidan Finska viken i Estland. Då restaurangutbudet i Tallinn för 20 år sedan var närmast symboliskt, har landets restaurangbransch genomgått både växtvärk och pubertet för att idag ha såväl en egen identitet som mångfald. Bland det bästa man idag finner på Tallinns matscen är de olika tolkningarna av den lokala gastronomin, gjorda främst på estniska råvaror.
Läs hela artikeln i papperstidningen eller på iPad!