Den etiska pälsen – och lädret – alla vill ha

Pretty in pink. Bedårande liten rosa läderjacka av hjortskinn för barn.

Nu kan du bära päls och läder med gott samvete. Råvaran till designer Marita Huurinainens kreationer kommer från inhemska vilda djur som fällts under reglerade, ansvarsfulla och etiska jaktförhållanden.

Resultatet är det enda etiska läder- och pälskonceptet i världen. I Marita Huuri­nainens showroom i Galleri Esplanad i Helsingfors trängs silkeslena vildpälskreationer och tuffa läderplagg med den prisade träsandalen Wave samt vår- och sommarkollektionen 2017 som nyss visats på anrika Tranoï-mässan på Paris modevecka.

”Det var trevligt att vara med och framförallt fantastiskt att bli vald att få visa sin kollektion där. Urvalet och konkurrensen är stenhård. Intresset för Wave-skorna var stort och de fick så mycket uppmärksamhet”, säger Huurinainen upprymt.

Vågen. De prisade Wave-skorna av inhemskt trä.

Vågen. De prisade Wave-skorna av inhemskt trä.

Tillsammans med Wild-konceptet utgör Wave-skorna Huurinainens filosofi i ett nötskal.

”Jag vill inte skapa mer skräp till vår värld. Både designen och materialet måste vara hållbara och användas i många år, i bästa fall en hel livstid”.

Naturen har alltid varit den springande punkten i hennes designvärld, förhållandet bygger på respekt och samarbete. Hemma från karelska Ilomants och med en pappa som är jägare så har natur och jakt varit en del av Huurinainens vardag ända sedan barnsben.

”Jag har stor respekt för gammaldags- och balanserande värden och det arbete jägarna gör för viltstammens bästa i vårt land. Att ta tillvara köttet från jakten är en självklarhet men för just skinnen har det inte funnits ett fungerande system. Många gånger lämnas skinnet att ruttna i skogen”, säger Huurinainen.

2011 grundade hon ett förbund som håller kontakt med jaktlagen som levererar råvarorna och som håller koll på var och hur djuret fällts.

Designer Marita Huurinainen i väst av färgad mårdhund.

Designer Marita Huurinainen i väst av färgad mårdhund.

Den lilla svarta av älgläder. Marita Huurinainen beskrivs i världens ledande modemagasin Vogue och Elle som ”Finlands mest spännande modebrand”. Och vi kan inget annat än att hålla med. Svallvågorna kring debatten om pälsens vara eller icke vara i modevärlden kan för tillfället ebba ut. Äntligen har någon gjort det som jag (undertecknad) tänkt på i alla dessa år. Det vill säga tillvarata skinn och päls från jaktbytet. Huurinainen visar upp ett ursnyggt svart läderfodral, den lilla svarta i ny tappning, av älgskinn.

”Läder av älg är väldigt mjukt och följsamt men har ofta väldigt många skavanker just tack vare att det är från ett vilt djur. Det här har jag förstås tagit vara på, till exempel små hål och andra defekter blir häftiga detaljer. Det berättar ju hur djuret har levt”.

Den svarta läderjackan, även den av älg, har en krage med små hål som uppstått då älgen blivit biten av bromsar och andra kryp som trivs i älgens päls. Den lilla rosa barn­läderjackan av hjortskinn får varje småflicks­mammas hjärta att ta ett extra skutt. Den är underbar! De lyxiga svarta handskarna av hjortskinn står också på önskelistan. Alla produkter kommer med en tillhörande lapp med utförlig beskrivning om att kreationen är gjord av vildpäls eller vildläder och vilket djur det handlar om.

Skinnkrage av mårdhund. I pälskollektionen finns bland annat västar, skinnkragar, jackor, mössor samt tröjor med pälsdetaljer av bland annat räv, mårdhund, bisam, mård och bäver.

”Vi färgar en del av pälsarna och mårdhund är speciellt tacksamt att arbeta med”.

Mårdhund är ett djur som egentligen inte hör hemma i vår natur. Invandrade från Ryssland har de inga naturliga fiender och för­ökar sig explosionsartat. De gör väldig mycket skada och sprider sjukdomar.

”Det här måste vi upplysa mellan- och sydeuropeiska kunder om eftersom de varken känner till våra vilda djur eller vårt jaktsystem.”

Över 60 procent av Huurinainens kollektion går ut i världen. I Finland förstår man och respekterar jakten medan det i England anses vara en överklassport och utgör ett brännhett ämne.

”Det är en stor utmaning att presentera kollektionen i länder där jakt inte är en naturlig del av samhället. Det är vår uppgift och plikt att upplysa folk om råvarans ursprung. Vi försöker ju göra något gott med våra natur­resurser”.

Minttu Räikkönen, fru till Formel 1-föraren Kimi Räikkönen, är ett hängivet fan av Huurinainen design. Hon bär med glädje de etiska pälsarna och säger att hon alltid gillat päls men av etiska orsaker tidigare har avstått. Nu kan alla likasinnade med gott samvete klä sig i päls.

Daniela Andersson text & foto