Hitta rätt i bloggdjungeln

Ett enkelt sätt att hitta bra bloggar är att gå in på en bloggportal. Här presenteras några intressanta finländska portaler.

▶ Indiedays.com
Indiedays har samlat 27 bloggar om mode, skönhet och livsstil. Här finns några av Finlands största bloggnamn. Till skillnad från de andra portalerna får inte vem som helst öppna en blogg på Indiedays. Enligt vd Esa Suurio tar Indiedays in bloggar som håller hög kvalitet och helst redan har en färdig läsekrets. Han ser bloggarna som ett slags frilansjournalister, de får betalt för att blogga på Indiedays enligt mängden besökare de har på sin blogg. Indiedays har också artiklar om mode och skönhet på sina sidor som enligt TNS Metrix fångar fler än 170 000 unika besökare i veckan.
Indiedays har satsat på samarbeten mellan bloggare och företag. Indiedaysbloggarna ordnar tävlingar för sina läsare och skriver om företagens produkter. Bloggarna får själv välja vilka kampanjer de deltar i och på vilket sätt, och det ska alltid framgå att det är fråga om ett samarbete med ett företag.

▶ Lily.fi
A-lehdet driver bloggportalen Lily med 50  000 unika besökare i veckan (TNS Metrix), som riktar sig till unga kvinnor. Av bloggarna är 20 redaktionella och får betalt för att skriva. Sammanlagt har portalen nästan 3 000 bloggar om allt från mode till sport och politik.
På  Lily finns möjligheten att starta en företagsblogg mot betalning. Allt material som läggs upp på bloggarna syns på framsidan, en företagsblogg ger genast synlighet. När detta skrivs finns två företagsbloggar på Lily.
Användarvillkoren förbjuder all form av marknadsföring på privata Lily-bloggar, bloggen kan tas bort från portalen om man inte följer villkoren. Enligt chefredaktör Jenni Lieto kan de ändå avvakta och se, om en privat bloggare marknadsför något som verkar vara en hobbyverksamhet snarare än ett heltidsjobb.

▶ Rantapallo.fi
Rantapallo är ett resemagasin på nätet, med artiklar och tips på resemål, bloggar och sökfunktioner genom vilka man kan leta reda på lämpliga resor.  Riikka Krenn på Rantapallo vill påpeka att de inte förmedlar resor. Portalen som har över 100 000 unika besökare i veckan (TNS Metrix) samarbetar med resebyråer.
På Rantapallo finns 60 resebloggar, bland annat Mungolife som toppar blogilista.fi. Vi får följa med unga kvinnor som bor utomlands och på jorden-runt-resor. Rantapallo betalar inte någon lön till bloggarna, eftersom vem som helst kan öppna en egen blogg på portalen.

Finlandssvenska portaler
De finlandssvenska bloggportalerna hoppas på att komma igång med annonsförsäljningen, och att få bort tekniska problem och resursbrist från agendan.

▶ Ratata.fi
Ratata ägs av reklambyrån Peoples, men det praktiska jobbet med att uppdatera framsidan med plock från bloggarna sköts av Karin Lindroos och två praktikanter. Det finns över 2 200 registrerade bloggar på Ratata. Portalen har utformats enligt grundarnas personliga smak, och lockat till sig unga i kreativa yrken. En annonsförsäljare som jobbar på provision ska den här våren aktivt leta annonsörer för Ratatas framsida.

▶ Bloggen.fi
Bloggen.fi som drivs av HSS Media lockar en äldre åldersgrupp och är österbottniskt betonad. På första sidan syns nyaste inlägg och senaste kommentarer, men några planer på redaktionellt innehåll finns inte enligt Patrik Pada på HSS media. Just nu syns inga annonser på Bloggen.fi som har 1 000 registrerade bloggar, men möjlighet att köpa banner på framsidan finns.

▶ Papper.fi
Papper var en papperstidning och ett webbmagasin, men den redaktionella delen lades ner vid årsskiftet. Samtidigt övergick portalen till HSS media. Papper är tekniskt på samma plattform som Bloggen.fi, men Patrik Pada vill inte ta ställning till om det finns planer på sammanslagning. Papper.fi med sina 1  600 registrerade bloggar har en annan målgrupp än Bloggen.fi, portalen riktar sig till ungdomar. På Papper finns annonser både på framsidan och inne på bloggarna.

Helena von Alfthan