Usel val journalistik (25) – Ekot spårar ur på valdagen

Lunchekot idag kl 12.30 innehöll reportage från diverse valstugor och kommuner. Vid ett tillfälle fick en ”vanlig”väljare” frågan vad han röstar på. Svaret blev ett av de tre stora partierna med tillägget att anledningen var den kontroversiella frågan om vinster i välfärden.

Att i det mest seriösa av alla nyhetsprogram nöja sig med en enda partipolitisk åsikt på bekostnad av de andra sju riksdagspartierna borde vara ett fall för Granskningsnämnden. Åtminstone är det dåligt omdöme av både reporter och redaktör.

Jag kan passa på att upprepa tidigare kritik av två andra oprofessionella företeelser som svämmar över i anslutning till P1:s annars överlägsna nyhetsprogram:

Inför dagens lunchsändning sändes en riktigt tjafsig trailer som snarast skrämmer lyssnare än värvar nya. Vid större direktsändningar rumphuggs alltför ofta intressanta debatter med att programledaren rapar upp en handfull radioanställda, därav några som inte har hörts i sändningen.

Att vi hundratusentals lyssnare, kanske ibland miljonen, tvingas lyssna till vem som varit ”sändningskoordinator” är bara ett utslag av dålig personalpolitik, ett krampaktigt försök att hålla radions administratörer på gott humör.