Moderat katastrof på Östermalm Liberal storvinnare i arbetarstad

Att en enda person starkt kan påverka valresultatet framgår tydligt av valresultaten i Moderaternas hjärta Öfvre eller här nedre Östermalm. Ledande Stockholmsmoderaten Joakim Larsson som 29 augusti på Nybroplan meddelade att de som var emot det planerade jättebygget Nobelhuset intill lika gärna kunde rösta på annat borgerligt parti.

Sagt och gjort, Liberalerna och Kristdemokraterna blev stora vinnare, Moderaterna gjorde ett katastrofval på större delen av Östermalm. Ska bli intressant att se om Larsson självmant avgår och om jättebygget förlorar stödet hos andra stöttepelare Centerpartiet, Wallenbergs och Stefan Persson i H&M.

Raka motsatsen i arbetarstaden Landskrona, fortfarande fullt med industrier, t ex gamla Öresundsvarvet som efter nedläggningen återuppstått i mindre skala under nya ägare. Där har liberalen Torkild Strandberg regerat i tolv år och i motsats till flertalet andra långlivade ökade hans parti till 34,5 procent (+ 8,7) medan Socialdemokraterna som alltid tidigare varit störst alltsedan allmänna rösträtten minskade till 27,9 (-7,0).

Strandberg har ett par gånger hoppat av från sin riksdagsplats för att sköta Landskrona, frågan är om Liberalerna på riksplanet inte hade behövt honom bättre i rikspolitiken.