Usel journalistik (21) Snillen med dålig smak

Ekot skildrade idag kl 12.30 och P1 Kultur kl 13.05 avhoppen från Svenska Akademien, Gustaf III:s skapelse med motto Snille och Smak. Få slogans klingar idag lika falskt.

Radions manliga kulturjournalister spekulerade vilt om orsaken men undvek fegt att nämna poeten Katarina Frostenson, akademiledamot och gift med den skandalomsusade ”kulturmannen”.

Efter en lång stund fick Anneli Dufva ordet och sade att det finns en ledamot ”gift med kulturmannen”. Mot slutet av sändningen refererades till Aftonbladet om att det handlade om just detta.

Tänk er i politikens värld vid en skandal att Ekots välinformerade politiska reportrar inte skulle våga nämna namnet på den ledande politiker som var på tapeten. Men i kulturvärlden där journalister och ”kulturpersoner” ständigt gnuggar sig, ger varandra priser och höjer vänner till skyarna gäller inte samma regler.

Det är just på grund av kompisskapet i branschen som ”kulturmannen” med hustru kunnat verka i decennier med lånad ära och pengar från både akademien och staten.

Annonser