Att odla sina egna morötter är en dröm för många. Men den som petat ner morotsfrön i jorden vet att det tar tid innan man kan skörda.
Den som inte har morotsodlartålamod kan i stället snart odla sina egna växtceller hemma på köksbordet. Och få skörd på en vecka.
Forskare Lauri Reuter på VTT visade upp en bioreaktor för hemmabruk på startup-evenemanget Slush. Cellpod ser ut som en lampa och används för att odla bär på ett nytt sätt. Det man skördar är inte bär i sig, utan växtceller som innehåller alla de nyttigheter som finns i bären i skogen. Skörden är en grynig massa, som med fördel kan blandas ner i smoothien eller morgongröten.
Bioreaktorn är en så länge en prototyp som i laboratoriet i Otnäs har använts för att odla växtceller av hjortron, åkerbär och stenbär. Smaken lär vara mild och neutral, den ska ännu utvecklas säger forskarna. Dessutom testar de att odla celler av björk och andra växter som vi ännu inte är vana vid att äta. Cellpod laddas med kapslar med cellkultur, i stil med de kaffekapslar som används i Nespresso-kokare.
Främsta målgruppen för bioreaktorn är sannolikt hälsonördar som redan nu blandar nyttiga pulver i sin gröna smoothie och föredrar att äta närodlat och ekologiskt, men som helst inte begränsar sig till säsonger – och helst inte befattar sig med ogräsrensning.
Cellpod
Vad: Bioreaktor för att odla växtceller.
Vem: Utvecklad av Forskare vid VTT.
När: Planen är en kommersiell produkt inom 10 år.
Heidi Furu text