”Snedvriden bild av Sverige i riksmedia.”

Den rubriken spreds i Almedalen sedan ett par journaliststudenter funnit att 84 procent av nyheterna om Sverige utanför Stockholm som det skildras i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen handlar om brott, olyckor och sport.

”Denna snedvridna bild av Sverige som en livsfarlig plats med bara en och annan idrottsklubb som undantag sätter agendan för debatten och riskerar att ytterligare öka klyftan mellan stad och land”, uttalade Stefan Eklund, chefredaktör på Borås Tidning.

I genomsnitt ett dödsfall sker per dag till följd av mord, dråp och misshandel – nya rekord slogs både 2016 och 2017.
Vi läser då och då att procenten uppklarade brott blir lägre, det kan väl förklara att brott och straff seglat upp som den hetaste frågan i valrörelsen där i stort sett alla partier nu kräver hårdare tag. Men lokaltidningarna är inte heller dåliga på att lyfta fram brott.

Också den stora anhopningen ouppklarade ”småbrott” ökar irritationen hos väljarkåren. Här exempel från ”Idyllen på Österlen”, varifrån Ystads Allehanda rapporterade i tisdags om vad som hänt ute bland de knappt 100 000 invånarna:

Ystad: Klotter vid Ale stenar, eldade trots förbud, misstänkt grov rattfylla, olaga intrång, cykeltjuv.

Simrishamn: Misshandel på dans, stulen cykel hittad, ungdomar krossade skolfönster, moped stals.

Tomelilla: Vågen av skadegörelse fortsätter, trimmad Epa-traktor togs i beslag, inbrott på bygge, misstänkt rattfylleri, bilbrand, två gripna för rån på Coop.

Sjöbo: Telefonbedragare försökte lura fyra äldre, campare bestulna på motorcykel, kläder stulna i butik, bildäck skars sönder.

Skurup: tre mopeder brann, stöld och misshandel vid Allköp, ristade i billack, sexuellt utnyttjande, anmälan skolmobbning.

Visst finns det många solskenshistorier som också skildras. Men varje ny dag är det många medborgare som blir heligt förbannade.