Under de följande månaderna packar många familjer sina skidväskor och styr mot Lappland eller Alperna. I finska Lappland är restaurangutbudet fortfarande anspråkslöst, med Levi som ett av de få undantagen.
I Sveriges främsta skidort Åre är läget betydligt bättre, och åker vi till Alperna är det bara att välja och vraka. De franska och italienska skidorterna bjuder i regel på den bästa maten, även om Schweiz och Österrike har en och annan läcker specialitet i sina alpkök. Bland dryckerna lönar det sig att helt skippa de för oss kända vinerna och i stället utforska alpländernas fräscha vinutbud, som oftast passar bäst till den lokala maten.
Om skidresan går till Åre bjuder trakten numera på storslagna matupplevelser. Bland Åres många restauranger finns Melker Anderssons och Marcus Aujalays Fjällpuben, där man omgiven av jämtländsk kitsch kan återställa kaloribalansen med bland annat biff Rydberg, viltburgare eller köttfondue. Men det är på andra sidan Åreskutan, mitt ute i vildmarken som Åres och en av Nordens bästa restauranger ligger. Fäviken Magasinet är med sina 12 platser Sveriges hetaste matdestination. 28-årige Magnus Nilssons mästerligt enkla tolkning av den omgivande naturens smaker är en oförglömlig middagsupplevelse, serverad i ett gammalt rödmyllat loft. Bland signaturrätterna finns enrisgrillad pilgrimsmussla från Trondheim, glödbakade rotfrukter med syrlig grädde och torkad torskrom samt grillat lamm från gården. En titt på husets vinlista är en god orsak till en övernattning i Fävikens trivsamma hotellrum.
För den som styr skidsemestern mot Alperna är direktflyget till Zürich ett bekvämt alternativ. Efter morgonflyget lönar det sig att boka in lunch i staden och ett säkert kort är det klassiska etablissemanget Kronenhalle, som bjuder på gemytlig miljö, fin inredning och schweiziska klassiker. Ett måste är Zürcher Geschnetzeltes, en frikassé på kalvkött som tillreds vid bordet och serveras med knaperstekt rösti och gärna ett av de lokala Pinot Noir-vinerna. Medan man avrundar med en bit äppeltårta med kaffe, pflümli eller williamine kan man betrakta tavlorna på väggen, målade av bland andra Chagall, Picasso och Miró.
För morgon- eller eftermiddagskaffe i Zürich är Confiserie Sprüngli det självklara valet. Nedre våningens konditoridiskar dignar av bröd, kakor, kanapéer, bakelser och choklad i alla former. I övre våningens café serveras allt detta med kaffe, te eller ett glas mousserande. Sprünglis kändaste och läckraste bakelse är den lilla luxemburgerlin, ett litet smörkrämsfyllt marängkex som tillverkas i ett tiotal smaker, som också säljs i snygga askar i Sprünglis affärer på tågstationen och på flygfältets taxfree.
Två timmars tågfärd söderut från Zürich ligger den lilla skidorten Engelberg, känd för Titlis-bergets fina off-piste-skidning. Då byns stora hotell och pensionat är lite charmlösa är svenskägda Ski Lodge Engelberg i centrum av byn det bästa alternativet. Att det trivsamma hotellet dessutom har byns bästa restaurang gör inte saken sämre. Då man avklarat den obligatoriska ostfonduen och röstin på andra restauranger är det en fröjd att avnjuta svenska kocken Jonas Bollings läckra mat. Hans matlagning har små svenska influenser som kalixrom, lax och vilt, men i övrigt är det lokala råvaror som figurerar på de längre menyerna. À la carte-menyn går i ledigare bistrostil och vinlistan är lyckad med många schweiziska fynd.
Kenneth Nars skriver om trender i restaurangvärlden och ger tips om kulinariska upplevelser i när och i fjärran.