Att Dubai delar åsikter lär man sig snabbt inför resan. Men med en flygtid på dryga sex timmar från Helsingfors och säker sol lockar denna märkliga stad, som vuxit upp ur sanden på bara dryga 20 år, allt fler besökare.
Taxiresan från flygfältet till udden av The Palm är 35 kilometer, och hela resan går genom stadsmiljö – det är svårt att fullt begripa omfattningen av ”Mellanösterns shoppinghuvudstads” explosiva och rentav monstruösa tillväxt.
Dubai sträcker sig längs en nästan 20 kilometer lång kustremsa vid Persiska viken. Till detta kommer de konstgjorda öarna och halvöarna ute i havet, av vilka den kändaste är The Palm, som har formen av en palm med vikar av havsvatten mellan uddarna. I en stad av denna storlek är det viktigt att planera var man ska bo: vill man bo vid havet kostar det en extra slant, medan affärs- och turisthotellen inne i stadens skyskrapor är betydligt billigare.
Sagoslott. Dubais lyxhotell saknar jämförelse och har blivit ett av stadens varumärken. Här kan man välja mellan designhotellet Armani Hotel i världens högsta byggnad Burj Khalifa, lyxiga spahotellet The One and Only ute på The Palm eller sagoslottet Atlantis med 1200 rum, lyxrestauranger och den berömda vattenparken Aquaventure som granne.
I strandstadsdelen Jumeira hör Four Seasons Jumeira-hotellet till stadens absoluta topp. Vill man äta stadens bästa morgonmål kan man besöka hotellet, och även cocktailbaren på takterrassen med storslagen utsikt får hakan att falla på de flesta besökare. Vill man fly trafikbullret i centrum lönar det sig att leta efter hotell på The Palm, med den lilla nackdelen av en 20 minuters taxiresa in till staden. Byggkranar och lastbilar pryder ofta utsikten från hotellen – de flesta lediga tomter bebyggs nu för att staden ska stå klar till Expo 2020 i Dubai. Att The Palm är en konstruerad stad i sig som man byggt ut i havet känns absurt till en början, och ute vid horisonten växer redan nya liknande projekt upp ur vattnet.
Ät mellan shoppingvarven. I en stad där inte bara ett utan flera köpcentrum med kring 500 butiker och restauranger hör till vardagen går inte heller restaurangutbudet av för hackor. Inne i köpcentren finns det mycket i matväg – allt från Pariskonditorn Pierre Hermés världsbästa lyxmacarons till ofta plagierade New York-hamburgerbaren Shake Shack.
I staden är den lokala emiratiska matkulturen visserligen representerad, men det är mångfalden av etniska restauranger från övriga Mellanöstern, allt från turkiskt till indiskt, som dominerar.
En bra introduktion är en av de libanesiska eller syriska restaurangerna: kända shawarmagrillen Al Mallah ligger nära affärs-
centrum och serverar stora portioner grillad och skivad kyckling och lamm i tunnbröd. Lägg till grillad auberginedipp, hummus, falafel och några goda sallader så är måltiden fulländad till priset av bara en tiolapp.
Snabbmat, lyx och bistro. Den synligaste restaurangkategorin i Dubai är det enorma utbudet av snabbmat: allt från thailändskt, sushi och amerikanskt till italienskt. En helt egen kategori är stadens lyxrestauranger, signerade av kända namn som Pierre Gagnaire, Jason Atherton och Gordon Ramsay – självklart står inte kändiskockarna själva i köket, utan restaurangerna är endast en av flera i kockarnas imperium.
Ett bra mellanting mellan stjärnrestaurangerna och den enklare gatumaten är bistrot La Serre ett stenkast från Burj Khalifa. Här har engelska kocken Izu Ani skapat en tvåvånings restaurang med bageri och bistro i nedre våningen och finrestaurang i övre våningen. Maten är franskinspirerad med vissa intryck från Mellanöstern.
Den asiatiska maten finns också representerad i många olika former. Bland finrestaurangerna med japansk fusionsmat finns Okku, som drivs av finlandsbördige Marcus Thesleff. Ett annat bra val är Sea Fu-restaurangen vid Four Season Jumeira Beach-hotellets strand.