Matresa till Ryssland

I Finland är Ryssland alltid aktuellt, hur goda eller dåliga de politiska relationerna än är mellan länderna.

Vårt grannskap, vår långa gemensamma historia och den kultur som vi delvis delar gör det svårt att helt klippa banden mellan oss. Vad som tyvärr får mindre uppmärksamhet, både i Finland och i Ryssland, är den ryska gastronomin.

Även om den Moskvaledda politiken lett till embargon och begränsningar för affärsverksamheten i landet rullar vardagen på restauranger och hotell på och den fascinerande kulturstaden St Petersburg ligger fortsättningsvis på bara tre och en halv timmes avstånd med tåg från Helsingfors centrum.

Klassisk lyx. I St Petersburg har restaurangerna och hotellen fört en hård konkurrens ända sedan staden började expandera på 1800-talet. Bland de klassiska lyxhotellen finns Astoria, Grand Hotel Europe och förnäma Four Seasons. Mer personligt och överkomligt är Kempinski Hotel på centrala kanaladressen Moika 22, med Palatstorget och Vinterpalatset på andra sidan kanalen.

Bland de större hotellen finns finskägda Sokos hotell Palace Bridge på Vasilijön som också har ett stort spa. Alla hotellen är på promenadavstånd till Eremitaget, stadens finaste kyrkor och det fantastiska, relativt nya Fabergémuseet.   

Undvik turistfällor. På stadens många restauranger friar man friskt till turisterna. Ett klokt val är att läsa på före man stiger i första bästa turistfälla. Ett säkert kort brukar vara de georgiska och armeniska restaurangerna som oftast har trevlig atmosfär och läckra kaukasiska specialiteter som grillad saschlik, shatjapuri-bröd och ångkokta chinkali-knyten med köttfyllning.

För sydeuropeiska smaker och goda smårätter är nya Jerome ett säkert val. Här kan man välja tapas och antipasti, en perfekt tartarbiff och välgräddade pizzor tillredda av den italienska kocken.

En modernare tolkning av traditionell rysk mat bjuder mysiga COCOCO på. Här serveras den St Petersburgska saltgurksoppan rassolnik med saltgurksgelé, rödbetssalladen har sällskap av georgisk ostmousse och den grillade vårkycklingen serveras i en kupa med rökt halm. En bra och trevlig helhet med både god och rolig mat.     

Bara att välja. Åker man vidare till Moskva är stadsbilden helt annorlunda. De gamla hotelldamerna Metropol och National i art nouveau-stil ligger bara ett stenkast från Röda torget. Jämfört med St Petersburg är restaurangutbudet i Moskva överväldigande.

Här trängs de ryska kändiskockarna med sina flaggskepp inom modern rysk gastronomi – kändast är White Rabbit med Vladimir Mukhin och Anatoli Komms restaurang.

Vill man äta mer jordnära mat kan man söka sig Danilovsky-marknaden, där många av stånden säljer färdig mat. Bland restaurangerna i centrum är LavkaLavka en snygg bistro kopplat till den populära mataffären med samma namn med ”gård till bord”-koncept. Här trivs både hipsters, businessfolk och turister kring menyn med moderniserade versioner av ryska klassiker gjorda på de bästa ryska råvarorna och öl från ryska mikrobryggerier.

Snäppet stiligare, kitschigare och mer traditionellt blir det på Café Doktor Zhivago i Hotel National. Här har den ryska kändiskrögaren Alexander Rappoport skapat den perfekta ryska restaurangen inredd i modern, rödvit sovjetkitsch. Menyn innehåller allt man kan önska sig: piroger, blinier, pelmeni, sill, lax, kaviar, soppor och varmrätter i alla tänkbara versioner tillsammans med några hundra olika slags vodka.

Allt detta till överkomliga priser, och i äkta moskvastil är restaurangen öppen 24 timmar om dygnet.