Matlandet Jämtland

Skidbacken på gården. Copperhill Mountain Lodge i Björnen har lägenheter, spa och restauranger.

I snart hundra år har svenskar, finländare och andra turister på vårvintern rest norrut för att uppleva fjällvyer, skidning och kanske en gnutta nordlig exotik.

I Sverige börjar fjällen och skidningen mycket längre söderut än i Finland och i området Jämtland Härjedalen ligger världsberömda skidområden som Åre och Storlien. Men till skillnad från finska Lappland bjuder området inte bara på fina upplevelser i skidspår och backe, utan också på stora njutningar kring middagsbordet.

Småskaligt. I regionen finns en gedigen och gammal tradition av mathantverk som nu fått nytt lyft. En orsak till detta är de stora satsningar på regeringsnivå som går under namnet Matlandet Sverige.

I Jämtland har pengarna främst satsats på utveckling, koordinering och marknadsföring av småskaligt producerade mathantverk. Detta kan låta bekant från andra sammanhang, men efter några dagar i Åre ser man resultatet av satsningen.

I Jämtlands matvärld heter matkändisarna Magnus Nilsson och Niklas Ekstedt. Två helt olika typs människor och kockar, som båda på sina sätt bidragit till att föra fram sin generation och samtidigt visar respekt för de gamla traditioner, råvaror, hantverk och tekniker som fortfarande finns att rädda i trakten.

Då Ekstedt, som driver två restauranger i Stockholm, lyfter upp den jämtländska maten via restauranger kring Stureplan och medieuppträdanden, verkar Nilsson på gräsrotsnivå i sina hemmaknutar.

Magnus Nilssons restaurang Fäviken Magasinet, som ligger ute i skogen bakom Åreskutan, har med fog valts till en av världens bästa.

Vanligt folk. Nåja, vad tillför allt detta vanligt folk på skidsemester? Om vi börjar från andra ändan kan man starta matresan i Åres centrum runt knuten från Hotell Åregården och uppleva en av Sveriges mest högklassiga korvkiosker.

Detta är Undersåkers Charkuteriefabriks korvkiosk som serverar allt från wienerkorv till syrade isterband och hembakat tunnbröd. Bakgrundsfigur och ägare är Magnus Nilsson själv, som tröttnade på allt som heter dålig korv och pålägg.

Fabriken ligger i Undersåker en kvarts körtid från Åre mot Östersund. I den lilla fabriken tillverkas klassiska svenska charkuterier, från bacon till smörgåskaviar, medwurst och en sagolik rökt påläggsskinka.

Flera av varorna serveras i Åres restauranger och de kan också köpas i kyldisken i mataffärerna i Åre. Ett perfekt ställe att fylla skidpåsen eller kappsäcken med gott och förmånligt kvalitetschark.

Ingen junkfood. Skidcentret Åre är en för nordiska förhållanden respektingivande anläggning. I den lilla ”byn” finns allt man kan önska sig och lite till. Inte bara restauranger, barer och skidaffärer, utan också bageri, bryggeri, mejeri, chokladfabrik, skidfabrik och en hel del annat.

Då man spenderar större delen av veckan i backen eller i spåret är det glädjande att inte vara tvungen att avsluta skidningen för att få sig en hyfsad måltid.

Tvärtom finns det över tio goda restaurangalternativ mitt i backen. Kvalitén är häpnadsväckande och en nolltolerans mot skräpmat har inte enbart införts utan följs också i praktiken. Det innebär farväl till frityrstinkande chicken nuggets, donuts och djupfrysta pizzor. Istället serveras identifierbar, för det mesta färsk och fräsch mat med alternativ för både småbarn och seniorer.

Ett bra bevis på hur bra en lunchupplevelse i backen kan vara är Buustamons Fjällgård. I den idylliska gamla fjällgården ligger ett litet brännvinsbränneri och en trivsam restaurang. Då dagens lunch, små älgfärsbiffar med rotmos, lingonsylt och gräddsås och en mörk öl från det lokala bryggeriet anländer till bordet är upplevelsen fulländad.

Hotellutbudet i Åre är både högt och brett. I centrum ligger några av de gamla charmiga fjällhotellen medan sluttningarna kantas av större hotell och stugbyar.

Ovanför det barnvänliga skidområdet Björnen tronar den mäktiga anläggningen Copperhill. I det moderna hotellkomplexet finns allt man kan önska: trevliga lägenheter, en stor lounge med brasa, flera restauranger och ett lyckat spa med varma utsiktsbassänger och bastu. För barnfamiljer är den största lyxen att kunna stiga rakt ut i backen och skida iväg utan transfer till backen.