Märkligt offentliggörande av stridsflyg till Brasilien

Märkligt offentliggörande av stridsflyg till Brasilien

Brasiliens regering och Saab offentliggjorde undertecknandet av det definitiva avtalet om 36 Gripenplan i måndags morse kl 06.30 (brasiliansk tid 03.30) efter att det stod klart att 66-åriga Dilma Rousseff med liten marginal blivit återvald som president. Detta efter att hon tvekat, eller åtminstone dröjt, under hela sin nästan fyraåriga presidentperiod. Möjligen fick avtalet inte störa sista dagarnas bittra valkamp.

I torsdags lyssnade jag till Handelskammarens seminarium Business Forum Brazil i Norrköping med östgötska företagare som föreläste om sina affärer och intryck av kulturskillnader.

I söndags kväll anlände jag till Rio de Janeiro lagom till nattens valvaka. I centrala Rio var det tunnsått med jubel över Dilmas valseger. Utmanaren 56-årige ekonomen  Aecio Neves är betydligt mer näringslivsvänlig med stöd i främst Rio de Janeiro och industristaden Sao Paulo.

Men det är ingen tvekan om att Gripenaffären även med Dilma kommer att bli en ordentlig injektion i Sveriges affärer med Brasilien. Förutom det hundratal brasilianare som väntas till Saabs anläggningar i Linköping närmsta året kommer sannolikt att lika många svenskar att tillfälligt flytta ned till Sao Paulo och förstaden Sao José dos Campos med 765 000 invånare, där brasilianska flygfabriken Embraer finns.

På seminariet i Norrköping berättade vice VD Jan Germundsson på Saabs Industrial Partnerships att man redan upprättar ett R & D-center, Forskning och Utveckling, intill fabriken, idag tillverkare av de passagerarplan och som tillsammans med kanadensiska Bombardier på 1990-talet konkurrerade ut Saabs passagerarplan SF-340 och Saab 2000.

Eftersom ett 20-tal av de 36 Gripenplanen kommer att tillverkas vid Embraer en bit in på 2020-talet kommer forskning och utveckling att fortsätta på plats. Embraer kommer också att kunna exportera därifrån. Ett preliminärt avtal finns redan om förhandlingar med Argentina som planerar att skaffa 24 nya stridsflygplan.

Företag i andra branscher med intresse för Brasilien som deltog på Handelskammaren i Norrköping var Toyota Material Handling i Mjölby med mindre truckar, en ny fabrik är på väg i Brasilien.

Bland dryga 50-talet andra fanns också folk från tre östgötabolag med  kryptering och elektronisk kontroll: Sectra i Linköping ( som är stort inom digital bildbehandling, främst sjukvård),  Cryptoguard i Motala (utrustning för att hindra obehöriga kopplar in sig på TV-kanaler) och DST Control i Linköping (sensorer inom bl a obemannade farkoster).

Filtesa fiberväv i Norrköping visade också intresse liksom flera bolag inom transporter. Det kan bli bredd i östgötska affärer med Brasilien.

You can feed this entry.
You can leave a response, or trackback from your own site.

There are no comments on this post.

Kommentera Avbryt svar

WordPress.com Logo

Twitter-bild

Facebook-foto

Google+ photo

Ansluter till %s