London norr om city

Zetter bar

Londonresan går vanligtvis till två helt olika destinationer. Till familje- och turistresans stråk kring Hyde Park, Oxford Street och Soho. Eller till arbetsresans kontors­täta områden i östra London kring bankdistriktet i London City. Under de senaste åren, delvis på grund av sommar-OS 2012 i London, har de östliga och nordostliga stadsdelarna gått igenom en förvandling av historiska mått.

Mycket av det intressanta inom mat, dryck och boende i London sker nu i dessa östliga stadsdelar. Det är också här man fortfarande kan hitta de sista pärlorna i London av ursprunglig stadsbild och -kultur i de allt mer gentrifierade arbetarstadsdelarna. Ett känt fenomen är att bland annat bar- och cocktailscenens hetaste adresser dyker upp i just dessa delar av staden, där hyran är överkomlig och klientelet mindre präglat av centrum­fenomenen.

Vid St John Square i Clerkenwell ligger populära boutiquehotellet The Zetter Hotel (bilden). Snäppet vassare är The Zetter Townhouse som ligger helt bredvid i ett charmigt stadshus i brunt tegel. I detta intima lilla hotell med bara 13 individuellt inredda rum finns allt man kan önska sig av sitt boende, ätande och drickande under Londonvistelsen. Franska kocken Bruno Loubet har skapat hotellets meny för privata middagar. Hotellets cocktailbar är välkomnande med sina insuttna länsstolar och plyschsoffor. Och själva dryckerna hör till legendariska bartendern Tony Conigliaros domäner.

Sittande nedsjunken i en fåtölj omgiven av antika möbler, böcker och tavlor kan man smutta på någon av barens berömda gincocktails, till exempel The Flintlock, Milk Collins eller en iskall Gimlet med smak av nässlor. De trivsamma hotellrummen är inredda med god smak och finurlighet i perfekt balans.

Om natten och cocktailtimmen spenderas på The Zetter Townhouse lönar det sig att inleda dagen med att gå de tjugo stegen över gårdsplanen till The Modern Pantry. Detta berömda frukostställe liknar en modern amerikansk diner, med ljuset strömmande in över den vita inredningen till ljudet av fräsande espressomaskiner. Och den som missar frukosten finner stor tröst i att The Modern Pantry också serverar lunch, bakelser, middag och säljer ut läckra take-awayportioner från sin lilla Deli.

Man känner sig lätt hemmastadd i den lilla oasen vid St John Square. Men det lönar sig självklart att leta sig ut till andra lockande adresser i grannskapet. Flera praktexempel på den nya stilens cocktailbarer finns runt knuten. Man frågar sig kanske varför man skulle söka sig till en cocktailbar i en källare bredvid soptunnorna vid en thailändsk restaurang i Shoreditch. Lokalen är liten och så dunkel att man måste använda mobiltelefonens ljus för att läsa drinklistan. Svaret är självklart sylvassa cocktails av väldigt duktiga bartenders. Den lilla baren heter Happiness Forgets och är trots sitt anspråkslösa yttre en av stadens bästa. Inget för lyxlirare och stekare, men drömhaket för alla cocktailnördar.

Londons etniska restauranger har länge varit Europas bästa, speciellt då det gäller de kinesiska. Här finns allt från enkla nudelhak för några pund till eleganta lyxrestauranger med de kinesiska kökens paradnummer. HKK London tillhör den senare kategorin, i en svalt och modernt inredd sal på Worship Street. Bakom HKK står den meriterade Hakkasan-restaurangkoncernen som lagt in sin mästerkock Tong Chee Wee i den senaste satsningen. Räkna med Dim Sum-knyten tillredda med mästerlig hand och en perfekt glaserad Pekinganka med alla tillbehör. En fräsch, sensuell och elegant upplevelse i alla avseenden, även om notan är hårdsaltad.

I staden där alla restaurangkategorier existerar och nya krogar växer upp utan avbrott kan det ibland kännas frustrerande att hitta rätt. Då lönar det sig att lita på klassikerna, som serverar väl gjord, rejäl och framförallt god mat. En av dessa är St John Bread & Wine i Spitalfields. Avsevärt bättre än moderkrogen, är Bread & Wine alltid ett tryggt val. Här förstår man sig på goda råvaror och hur de ska hanteras. Fyll bordet med små portioner för sällskapet och dela på allt med några goda viner. Detta är god, riktig mat!

Kenneth Nars skriver om trender i restaurangvärlden och ger tips om kulinariska upplevelser i när och i fjärran.