Att personer som jobbat på hög nivå inom politiken hoppar över till näringslivet väcker ofta kritik. Dimitri Qvintus, som har en sådan karriärväg bakom sig, tycker att utbytet av folk mellan politiken och privata sektorn tvärtom skulle få vara större.
”Det skulle öka förståelsen mellan samhällslivets olika delar, säger han.
Patrik Harald, text
Cata Portin, foto
Efter nio hektiska år i maktens innersta kärna – senast som statsministerns specialmedarbetare – gick Dimitri Qvintus över till en karriär inom näringslivet. Sedan drygt ett år tillbaka är han chef för läkemedelsjätten Bayers finländska samhällsrelationer med uppgift att främja dialogen mellan bolaget och det omgivande samhället.
Qvintus är nöjd med karriärbytet.
”Jag älskade mitt gamla jobb och saknar människorna, men längtar inte tillbaka. Jag behövde se någonting annat för att utvecklas, få bredare perspektiv och ny kunskap. Och bättre möjlighet att bestämma mer över min tid, speciellt som nybliven pappa.”
Qvintus beskriver åren i politiken som otroligt intensiva, med ett tungt ansvar och långa arbetsdagar och -nätter. Stressen kulminerade 2019 med riksdagsval och regeringsbildning, EU-parlamentsval och Finlands EU-ordförandeskap. Dessutom hade dåvarande SDP-ordföranden Antti Rinne insjuknat strax före årsskiftet, vilket ökade Qvintus arbetsbörda ytterligare.
”I åtta månader jobbade jag nonstop utan en enda dag ledigt. Ibland blev det hundratimmars arbetsveckor.”
Sedan kom gränsen. Under EU-toppmötet i Bryssel i juli 2019 insjuknade han i lunginflammation. Han tillbringade sex dygn på Mejlans sjukhus – en vistelse som trots hälsotillståndet kom att bli oförglömlig: Medpatienterna i rummet var nämligen inga mindre än Jörn Donner och Claes Andersson, båda borta i dag.
”Jag förstod snabbt att jag hade hamnat i en mycket speciell situation. Mängden erfarenhet och vishet i rummet var ofattbar och tiden där gav mig väldigt mycket. Vi hade fina diskussioner om samhälle, politik och kultur. ”Clasu” och jag ville se på Urheiluruutu, medan den tredje i rummet inte var så förtjust. Vi fick ändå se IFK:s match innan vi stängde av tv:n. Jag är evigt tacksam för de dygnen.”
”Större utbyte ökar förståelsen”
Att folk med insiderinformation och ett brett nätverk från politiken hoppar över till näringslivet brukar mötas av kritik. När Qvintus gjorde sitt karriärbyte hade han en tre månaders karenstid, och säger att det är ett bra sätt att undvika intressekonflikter. Tvärtemot kritikerna efterlyser Qvintus ett större utbyte av folk mellan politik, näringsliv och organisationsvärlden. Det skulle öka förståelsen mellan olika delar av samhällslivet, säger han.
Läs intervjun i sin helhet i papperstidningen!