Forum och finlandssvenska tidningar lanserar nytt fondspel

Affärsmagasinet Forum stöder medborgarkapitalism. Därför lanserar vi tillsammans med sex dagstidningar ett gratis fondspel den 3 mars. På fondspelet.fi kan du redan idag ladda ner en mobilapp, med vilken du kan öva dig att handla med värdepapper.

I det virtuella placeringsspelet tävlar du mot andra deltagare och får en fiktiv startpeng på 2 000 euro som du placerar i olika fonder.

Plötsligt får en tsunami Asienbörserna att rasa så att värdet på dina fonder sjunker till bara 1 400 euro. Men du får ett tips om att en räntesänkning i Washington är på kommande och du hinner byta till en USA-fond. Snart är du på plus igen!

Med fiktiva pengar kan du i fem veckors tid agera i en påhittad men realistisk framtid där olika världshändelser påverkar värdet på fonderna.

Det gäller att köpa och sälja enligt bästa förmåga. Spelaren kan lära sig av medtävlare och av experter som ger placeringstips.

Spelet riktar sig till spelintresserade och alla som någonsin funderat på att placera i fonder, men känt sig osäkra på hur de skall göra. Spelet är enkelt, spännande och realistiskt. Alla är välkomna att delta.

Framtidsscenarierna i spelet är skapade av chefsekonomen på Aktia, Anssi Rantala.
”En del av mitt jobb är att förutspå framtiden, men sällan har jobbet varit så roligt som nu då jag fått göra det som en del av ett spel. En extra krydda är att arbetet varit hemligt, jag och mitt team måste tiga som muren om hur storyn kommer att utvecklas under spelets gång”, säger Rantala.
Spelet har skapats som ett unikt samarbete mellan sju finlandssvenska tidningar: HBL, Västra Nyland, Östnyland, Vasabladet, Österbottens Tidning, Åbo Underrättelser och Affärsmagasinet Forum.

Huvudsponsorn Aktia har bidragit med finansexpertis och scenarierna. Spelet har designats av byrån Palmu Inc.

Intresserade kan anmäla sig från och med 16 februari på fondspelet.fi. Spelet, som är gratis, kör i gång den 3 mars och avslutas 31 mars. Du kan börja öva redan nu. Det går att haka på även efter startdatum.

Vinnarna får fondgåvokort för att kunna placera vidare ”in real life”.

Kom ihåg: placeringar är ingen lek. Det handlar inte om att vinna, utan om att vara bäst, med glimten i ögat 😉