Nu har brunchen kommit till Finland för att stanna. Fenomenet har förekommit i årtionden, men det är först nu som även restaurangerna förstått att hoppa på brunchtåget.
Det goda med detta är att vi äntligen ser ett större antal restauranger hålla söndagsöppet. Söndagsöppna restauranger var ett problem ännu för några år sedan då utbudet främst bestod av kedjerestauranger, pizza och snabbmat.
Brunchen, vars namn är en kombination av breakfast och lunch, skapades i slutet av 1800-talet i England och spred sig senare till USA. Den lär ha uppstått som en reaktion mot den brittiska traditionen med lunchen som söndagens huvudsakliga måltid.
Den stadiga brittiska lunchen med rostbiff, grönsaker och kraftiga såser tyckte vissa britter var för tung, speciellt efter en sen lördagskväll med blött program och hemkomst på småtimmarna. Så uppstod brunchen, som inleddes som ett sent morgonmål med juice, te eller kaffe och sedan lättare rätter som bröd, ägg, fisk, kallskuret, grönsaker och något sött som avslutning.
Tidpunkten för en brunch brukar vara mellan klockan 10 och 14, oftast på söndag, eventuellt på lördagar. Här uppstår ett av de vanligaste missförstånden gällande brunchen. Flera restauranger inleder sin brunchservering först klockan 12 eller 13, vilket är vanlig lunchtid och knappast blir dagens första måltid.
Ett annat missförstånd är att servera lunchmat istället för brunch. Många restauranger marknadsför sin söndagslunch som brunch, trots att menyn består av regelrätta lunchrätter som stekt fisk eller hamburgare som varmrätt, med en salladsbuffé som förrätt.
I praktiken blir den måltiden på tok för tung som inledning på söndagen.
Det tredje, och grövsta felet inom brunchserveringen är då restauranger dukar upp brunch som ett sätt att tömma veckans sista matförråd ur kylskåpen. Självklart är att en brunch ska vara allt annat än trist kylskåpstömning: en fräsch, stärkande och uppiggande söndagsmåltid med glatt socialt umgänge.
I Helsingfors serverar nuförtiden var och varannan restaurang brunch på weekender. Därför gäller det att sålla bruncherna från de vanliga söndagsluncherna.
Vill man ha en snabbversion av brunch är centralt belägna La Torrefazione på Alexandersgatan ett prisvärt alternativ för 19 euro.
Brunchen serveras upplagd på tallrik och finns i tre olika versioner: skärgård, Finland och Europa. I priset ingår både juice och Kaffa-rosteriets kaffe.
Ett furstligare alternativ erbjuder hotellet Klaus K för 35 euro, i vilket ingår en fullkomlig buffé med det mesta man kan önska sig i brunchväg. Enda problemet är att varmrätterna, till exempel stekt sik, risotto och husets hamburgare, blir en alltför tung helhet tillsammans med det rikliga förrättsbordet och desserterna. Klaus K:s brunch lutar mer mot lunchhållet, speciellt då den serveras mellan klockan 12 och 15.
En av stadens minsta brunchserveringar är Freese Coffee Co. på Freesegatan i främre Tölö. Här serverar mästerbaristan Kalle Freese en hemgjord brunch på lördagar och söndagar för de cirka 15 gästerna som ryms i den trivsamma lokalen.
Perfekt kaffe är självklart i fokus, men för 15 euro serveras man en fullständig brunch i kreativ anda tillredd av värden.
Det kan vara rågbröd med avokado och yuzumarinerad lax, ett perfekt pocherat ägg med brödcrunch och örter och stadens bästa wienerbröd och croissanter från Frambois eller Patisserie Teemu & Markus.