Showartist som slår: Frispråkig storföretagsledare

Det är inte bara sångare och skådisar som kan vara fullfjädrade showartister. Jag har intervjuat många företagsledare inför publik och den som slår alla i underhållning, samtidigt med fakta och intressanta jämförelser, är Rune Andersson, expansiv f d koncernchef i Trelleborg AB. Igår lockade han till många skratt när jag honom inför 150 åhörare på Ekonomiforum, tidigare national- och företagsekonomiska föreningarna i Malmö.

Dråplig är berättelsen hur han fick sparken som VD för investmentbolaget Kuben som Abba-gänget med låtskrivaren Stikkan Andersson byggt upp. Rune fick höra det från en journalist och se det på en kvällstidnings löpsedel.

Rune Andersson har de senaste årtiondena byggt upp ett konglomerat med 20-talet bolag som har få beröringspunkter med varandra, modeföretaget Flash, parkeringsautomater, traktorförsäljning, Eriksberg med vilda djur i Blekinge, m fl helägda, dessutom de största aktieposterna i börsnoterade KappAhl och Duni servetter. 10 miljarder i omsättning, över en miljard i vinst, ägs helt av familjen.

Men Rune A har också gått på minor, exempelvis Meaning Green, vegetarisk snabbmat. Man var för tidigt ute i slutet av 1990-talet vid starten i en av Malmös mest centrala hörnor där Södergatan mynnar ut i Stortorget. Det gick bra att sälja som lunchmat, men på kvällen vill folk med vegetarisk inriktning ha en elegantare miljö. Stor förlust i Sverige vid nedläggningen men filialen i Londons bankkvarter gick bra att sälja eftersom de många asiaterna där helst äter vegetariskt.

Rune A har själv varit verksam i olika börsbolag, exempelvis ordförande i Electrolux, han blev ändå känd som näringslivets mest frispråkige storföretagsledare när han inför folkomröstningen 2003 stod i täten för nej till euron. Många kollegor till honom talade utåt för ett ja, men var i själva verket emot. Han hörde aldrig någon kritik från Wallenbergarna, dominerande ägare i Electrolux, för sitt engagemang emot Svenskt Näringslivs officiella ja-linje.

Idag tror han att minst hälften av alla företagare är emot och eftersom 80 procent av svenska folket också säger nej lär det dröja att frågan blir aktuell närmaste årtiondena. Han förstår inte att vi håller fast vid inflationsmålet, vi kan gärna ha kvar nollinflation.

Mellby gård vill inte köpa företag just nu, med dagens låga räntor har det blivit för höga priser. Hellre startar Rune och hans söner nya företag som optikerkedjan Smarteyes. Rune A har aldrig varit intresserad av fastighetsbranschen, istället för vad som händer inne i dem. Vid dryga 70 års ålder vill han inte ge sig in i branscher han inte förstår, IT óch läkemedel. Det får i så fall bli sönernas sak.