Det som skulle bli kryptovalutan Bitcoins tekniska centrum intill den gamla nedlagda militära fästningen i Boden i svenska Norrbotten riskerar att sluta i fiasko. Detta sedan över 30 miljoner euro investerats i ett par serverhallar där mängder med datorer är sammankopplade för att generera den virtuella valutan.
Bolaget KNC Miner har begärts i konkurs, och anläggningen, som fått stor internationell uppmärksamhet har sålts. Anledningen till att den hamnade i Boden är den kyliga luften som hjälper till att minska hettan i den utsläppta luften från datorhallen som håller mellan 30 och 50 grader Celsius.
Bara några mil därifrån i Luleå byggde Facebook 2013 datorhallar av liknande skäl – billig el, kylig luft och vatten. Statliga Vattenfall, som producerar elkraften, står tillsammans med Landstinget i Norrbotten bakom försöket att skapa ett kluster The Node Pole i närliggande Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn.
Guldrusch. Hittills har mindre än hälften av målsättningen 20 datorhallar år 2020 i Norrbotten nåtts sedan också Hydro 66 (servrar för molntjänster) i Boden och Fortlax (datortjänster för tyska BMW) i Piteå nyligen etablerats med en handfull anställda. Detta sedan dessa också lockats av den kylig luften och garanterad elförsörjning till lågt pris.
Eftersom framtiden för KNC Miners anläggning nu står och väger liksom hela Bitcoin-projektet är spänningen stor i Norrbotten om man lyckas bygga upp klustret till den nivå som gör det till en magnet för andra.
Klustrets organisation the Node Pole, med ett 60-tal företag inkluderat leverantörerna som medlemmar, tror att uppemot 200 datorhallar kommer att byggas i Europa de närmsta fem åren.
Detta för att tillgodose det snabbt expanderande behovet av superdatatjänster.
Stormig prisutveckling. Problemet är att värdet på en Bitcoin kommit att fluktuera kraftigt från maximalt nästan 1100 dollar ned till cirka 200 dollar. Vid konkursansökan för datorhallarna i Boden i maj var värdet 440 dollar.
Det går att följa den dagliga noteringen på till exempel xbtprovider.com eller plus500.se (i mitten av augusti var noteringen cirka 566 dollar; värdet rasade efter en omfattande hacking-stöld).
Men just det snabbt växlande värdet har gjort att mycket få företag hittills accepterar Bitcoins – eller delar av dem – som betalning.
Mycket hänger nu på om den virtuella valutan Bitcoin överlever eller om systemet ramlar ihop av sig självt i brist på förtroende. Hoppet har ökat sedan några stora kinesiska företag gått in för att producera nya Bitcoins och sprida dem.
Den långa raden av seriekopplade datorer har redan funnit nya förhoppningsfulla investerare: precis då Forum gick i tryck såldes KNC:s konkursbo till nybildade GoGreenlight, vars affärsidé är att bygga datacenter och återvinna spillvärme från serverhallarna i ”betydligt” större grad än vanligt.
Läs hela artikeln i papperstidningen på pekplatta eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!