Att göra de rätta valen

NICHOLAS ANDERSON: Den som lever ett hälsosamt och stimulerande liv kan ofta också ha bättre kontroll på sina utgifter.

Inte alla kan göra de där bästa investeringarna: i vidareutbildning, eget hus eller lägenhet, eller egen firma. Vi har inte alltid tid att studera; många bor redan i eget, och att vara företagare är avgjort körigt. Så vilka är de smartaste alternativen att investera i bättre livskvalitet?

Om du ser över dina årliga utgifter märker du att de stora posterna är mat och dryck (15–20 procent), boendekostnader (20–30 procent) för bolån eller hyra, utrustning, uppvärmning, underhåll, telefon och dator, transporter och egen bil (15 procent), och en stor del av bruttolönen för din kommande pension. Självklart finns det avsevärda skillnader, men låt oss fokusera på de stora bitarna först.

Att lära sig laga hälsosam mat är det första riktigt stora steget. Detta är roligt och lätt för hela familjen. Glöm tv-matprogrammen, förutom Jamie Oliver. Fokusera på smakliga, lättgjorda maträtter. Skolmåltiderna och de stora kedjornas luncher har förstört matkulturen. Enkla ångade fiskrätter, långsamt kokat lammkött, lokaluppfött nötkött, kyckling och gris från närgårdar, grillade grönsaker, helkornsbröd och gröt, sallad, färska röda tomater, kryddörter, frukt och fluffiga omeletter är bara några av mina favoriter som jag tagit med på menyn under åren.

Visste du att en familj, som äter middag på Mc Donald’s, för hälften av den notan kan äta läcker grillad kyckling med ugnsbakade grönsaker? För priset på två espresso på ett trendigt café får du 15 hembryggda, gjorda på nymalet kaffe. Inbesparingarna är enorma när du summerar dem över fem eller tio år.

Jag har aldrig skrivit under tesen att vi är för trötta efter jobbet för att laga mat. Det är inte sant. Gör det här experimentet: ta en löprunda på 5 eller 10 kilometer efter jobbet, eller kör ett entimmespass på gymmet. Du kommer att få energi mer än du kan drömma om. Gör det tre gånger i veckan, sluta köpa socker och sötade produkter, färdigmat, pizza, och gör matinköp endast i affärer med ett sortiment som tilltalar dig.

Marthaförbundet är en av de bästa organisationerna i världen, med experter på mat, matlagning, svamp- och bärplockning. Enkel basmat som gör att du lever längre och friskare. Sälj tanken till dina barn och framhåll att de kommer att ärva mer med denna nya policy … särskilt om de börjar klaga över de nya rutinerna i köket. Att plocka svamp och bär är roligt, framför allt om ni använder dem själva i matlagning. Mina två söner gjorde det, och gör det fortfarande nu när de har egna barn.

Så nu har du gått med i någon av gymkedjorna, eller köpt en cykel. Nästa steg är att planera semestern så att du bokar flyg, hotell och hyr bil separat. Du sparar antagligen 30 procent på priset och får en trevlig semester fjärran från bullriga folkmassor. En lägenhet med kök är mångfaldigt bättre än att äta restaurangmat varje dag på resan.

Jag älskar att handla på nya ställen där odlare säljer egen frukt, grönsaker, ost, bröd och vin. Kött och fisk är också ganska annorlunda ju längre bort du reser. Matlagning betyder ett nytt nätverk av leverantörer och nya erfarenheter för hela familjen.

Vid det här laget har du skaffat ny espressomaskin (skippa kapsylversionen) och investerat i en laptop och ny telefon. Notera att Samsung och gamla kära Nokia kostar hälften av en Apple. Du har redan halverat kostnaderna för mat och semester – håll koll på alla de andra utgifterna.

Låt oss gå tillbaka till semestern och fitnessfrågan. Min erfarenhet visar att det är bättre att gå dit där inte alla andra redan är, för att få bästa priset. Min fru och jag åker till Alperna och Dolomiterna på sommaren för vandringssemestrar. Vi ser inte många andra turister där, och hela lägenheter kostar mellan 60 och 100 euro per natt – mindre, ifall du bokar två veckor.
Österrike, Tyskland, norra Italien och Slovenien är alla förtjusande. Vi har sett nöjda familjer med tonåringar och småbarn solbada efter frejdiga vandringar längs välmarkerade stigar. Kan man tänka sig något bättre än att sitta ute i solen på terrassen till en Hütte med en tallrik skinka och ost, en öl i andra handen – och se ut över snötäckta bergstoppar?

Att leva ett längre och friskare liv med tillräcklig motion betyder att du kommer att leva längre efter pensioneringen.

De stora bankerna och pensionsfonderna har liksom andra storföretag – McDonald’s, Apple och Coca-Cola – gigantiska marknadsbudgetar. Storföretagen vill övertyga dig om att deras varor på något sätt är pålitligare och riskfriare. De försöker locka dig med reklam med leende män och kvinnor med vitalt utseende. Dra öronen åt dig! Det finns ingen anledning att lita mer på storföretag än på välrenommerade mindre företag.

Pensioner och besparingar handlar om att få lägsta kostnader för rätt portfölj under 10, 20, 30 eller 40 år. Alla stora banker och pensionsföretag försöker sälja dig den dyraste sparplan de kan erbjuda. Om du betalar mer än 2 procent i årliga kostnader förlorar du drygt 30 procent av dina intäkter under 20 år, och 40 procent under 30 år. Utan den höga kostnaden kommer din portfölj att fördubblas i värde vart tionde år om snittåterbäringen är 7 procent. Du kommer aldrig att uppnå detta med de avgifter som uppbärs för placeringsfonder, pensionssparprogram och kapitaltryggade obligationer med återbäring knuten till råvaruindex.

I god tid förrän du går i pension – vilket jag gör om några månader – köp steg för steg en diversifierad portfölj på 15 eller 20 aktier i stora och små företag i olika branscher under flera år, ha kontantmedel tillgängliga i form av korttidsdepositioner och en del som korttids­obligationer (men inte grekiska!).

Bry dig inte om att läsa det banken skickar ut varje vecka, för inte ens företagen vet vad de har framför sig nästa månad, för att inte tala om nästa år. Analytikerna försöker febrilt förklara det ingen kan veta med säkerhet. De får sin lön som avgifter från folk som tror att de kan förutspå framtiden.

Slösa inte tid på att läsa rapporter. Använd denna extratid – mellan matlagning och gymmet – på kulturtilltag. Överraska den unga generationen och din partner genom att ta dem med till Dansens hus i Stockholm för en fantastisk kväll. Gå på teatern eller på konserter i Musikhuset i Helsingfors. Ta dem till en promenadkonsert i London eller Edinburgh Alternative Festival. Eller nästa gång i San Candino, nära Bolzano, unna er en sommarfestival med traditionell musik – och missa inte julmarknaden i Luxemburg! Kultur är ypperlig stimulans och en fin investering.

Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Stockholm och chef för SEK:s rådgivningsenhet.