Bortdribblade journalister

Det var intressant att i veckan se hur ”tuffa” journalister blev bortdribblade av Carl Bildt och Sveriges Radios VD Cilla Benkö.  Eller snarare föll journalisterna på eget grepp.

Bildt lyckades som vanligt desarmera angreppet om att blanda sig i folkomröstningen i Schweiz om JAS Gripen-köpet. I radions morgonsändningar lät det som om Bildt ljugit om att han inte visste något om den kampanj som uppenbarligen Sveriges ambassad i Bern planerade.  Men den uppmärksamme hörde att frågan om detta var bortklippt och Eko-reportrarna bäddade själva för Bildts svar.

När Bildt senare under dagen kom till tals förklarade han att han svarat på om han hade känt till hela listan av aktiviteterna i Schweiz, vilket verkar rimligt  – och så tillade han avväpnande att han inte visste något om den planerade barnboksfestivalen i Geneve.

Bildt hade än en gång undkommit och sannolikt vunnit poäng hos lyssnarna.

Radiochefen Cilla Benkö (som jag arbetat med under många år när hon var på Ekonomi-Ekot) vann säkert TV-tittarnas sympatier i torsdagskvällens TV 2-program Debatt när hon försvarade att  en medarbetare i radion inte ska/får fortsätta som programledare  fram till valet i september. Detta eftersom han öppet starkt kritiserat ett riksdagsparti (Sverigedemokraterna).

När Janne Josefsson försökte avbryta Benkö mitt i en mening fortsatte hon med fast och klar stämma. Benkö lyckades i stort sett varje gång komma till punkt. När Josefsson vid ett tillfälle frågade Benkö om han fick avbryta henne svarade hon bestämt NEJ och fortsatte.

För intervjuare i direktsändningar är det problem särskilt med politiker som pratar och pratar. Tekniken för tränade reportrar är att sticka in nästa fråga när makthavaren hämtar andan.  Men Cilla Benkö hade väsentliga saker att säga och lyssnarna vann på att hon lyckades brotta ned Josefsson.

Ekots politiska reportrar är normalt skickliga att avbryta i direktsändningar så att de inte får lyssnarna emot sig. Men alltför många andra programledare i både radio och TV verkar hellre vilja hinna igenom sina många förberedda frågor och avbryter mitt i viktiga resonemang  istället för att lyssna klart.  Jag har många gånger förvånats över hur makthavare låter sig hunsas och avbrytas bara för att utfrågaren snabbt ska över till nästa ämne.

Janne Josefssons poäng om en kanalchef i radion som skickat mail till underställda medarbetare om att de inte bör ta upp känsliga ämnen som mänskliga rättigheter i valrörelsen försvann eftersom det var bråttom över till  nästa ämne i debattprogrammet.

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>