Att försöka anpassa sig är roten till det onda

Sitt vackraste jag. Årets fotograf Elisabeth Toll ger rådet att göra sina egna grejer. För de ger bäst resultat!

Snygg, trygg och bekväm är ledorden för en fungerande stil oberoende om du är verkställande direktör eller modedesigner. Din stil ska utstråla dig själv, personlig och unik. Anpassa dig inte, du blir ändå inte nöjd!

Alla har inte en säker medfödd stilkänsla därför finns stilguider, stylister och allehanda magasin för inspiration och råd. Etikettkoderna bör man oberoende känna till för att kunna bryta mot dem vid behov. Vill man ha de ultimata stilråden effektivt koncentrerade i ett paket så åker man till den prestige­fyllda Elle-galan i Stockholm där Sveriges modeelit samlas. Det går ju inte att förneka att den svenska mode- och stilvärlden influerar oss i allra högsta grad här på andra sidan viken.

Hon som myntade rubriken samt led­orden är den svenska fotografen Elisabeth Toll, utnämnd för andra gången till årets fotograf på Elle-galan 2018, som plåtat allt från topp­mode till politiker och världsstjärnor.

”Det gäller hela livet, att hela tiden utgå från sig själv. Vi blir inspirerade och får influenser men tappa inte kontakten med din egen vision, den är kanske inte alltid i tiden men blir inte heller fel. Om du försöker anpassa dig så blir du aldrig riktigt nöjd och du kan aldrig mäta dig med folk som inte anpassar sig.”

Ett porträtt avslöjar obarmhärtigt om du är bekväm i din utstyrsel eller ej, och Toll har många gånger ingripit om skjortan varit fel. För kundens eget bästa förstås.

”Jag vill att personen ska vara det som jag uppfattar som sitt vackraste jag. Sen får man se om det motsvarar deras egen bild men jag vill att de är nöjda själva”, säger Toll som är uppvuxen i Frankrike.

Ditt mål för i år?

”Att göra egna grejer för då blir resultatet bäst! Det är jobbet som ingen vill ge en men vars resultat alla gillar mest.”

Sakletare. The future is so bright you got to wear shades! Efva Attling lånade den fyndiga frasen på Elle-galan i Stockholm. Foto: Daniela Andersson

Personliga smycken. Smyckesdesigner Efva Attling, årets hederspristagare på Elle-galan, har mycket att erbjuda er som bär kostym varje dag.

”Som kille kan man lägga till ett snyggt litet armband för att visa sin personlighet. Killar köper tio likadana skjortor medan vi tjejer söker inspiration och går ut och shoppar. Vi är som Pippi Långstrump, sakletare”, säger Attling med ett skratt.

Innan Attling somnar funderar hon på vad hon ska sätta på sig följande dag.

”Det är en meditativ grej. För att ha en personlig stil handlar det om att kombinera. Mode och stil är väldigt stort begrepp och handlar om tycke och smak. Man är född intresserad av mode eller stil, det är nåt som kommer med personen, men man kan lära sig det. För mig har det alltid varit intressant.”

Låt dig inspireras av någon du tycker klär sig snyggt.

”Om du har en dålig dag, kom ihåg att boosta dig själv! Titta på smycket eller ringen och tänk: Äh, kom igen det blir nog bra!”

“Särskilt då man ska göra påfrestande saker som offentliga uppträdanden så måste man vara 100 procent trygg. Hitta ett plagg som blir din bärare”, säger Frida Bard, Årets designer på Elle-galan. Foto: Daniela Andersson

Årets designer Frida Bard på Hope är inne i samma banor.

”Jag gillar ju kostym och klär mig själv gärna i kostym. Hope är starka förespråkare för kostym. Många gånger är det en efter­frågad klädkod som man bör följa. Vi kan då erbjuda ett klassiskt snitt men med en lite kaxigare approach. Det som är viktigt är de små personliga delarna. Som till exempel smycken. Alla grejer som är ens mest kära, inte bara nytt och lånat!”

Stil definierar en person. Det kan också gå djupare än så och inte bara rent visuellt utan hur vi rör oss och hur vi är.

”Bär plagg som du är bekväm och mår bra i. Särskilt då man ska göra påfrestande saker som offentliga uppträdanden så måste man vara 100 procent trygg. Hitta ett plagg som blir din bärare. Stöka till det kan man göra en annan gång”, konstaterar Bard.

”Jag är småbarnsmamma och klär inte bara på mig själv på morgnarna. Så jag gillar att vara casual. Vi måste acceptera att vi får klä oss hur vi vill.”

Daniela Andersson text

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!