Återigen direktörer utan kostnadsmedvetande

Ratos kapitalmarknadsdag på Moderna Museet i Stockholm igår inför nästan alla stora kapitalförvaltare i landet var en elegant uppvisning av fakta om investmentbolaget och flera av dess 20-talet dotter- och intressebolag. Där finns SF Bio till Inwido fönster/dörrar, dansk starksprit som Aalborg och Gammel Dansk samt norska Linie Aquavit, Biolin medicinteknik och mycket annat utan samband.

Den i affärspressen omskrivna VD:n Susanna Campbell var vältalig om management och affärsprocesser. Men Campbell har haft otur sedan hon tillträdde för tre år sedan då aktiekursen stod i över 90 kr. Idag är den nere i ca 56 kr trots uppgång med nästan 20 procent sedan årsskiftet.

Otur ? Jag tror ju inte att VD:n spelar så stor roll för resultat och börskurser som en aningslös affärspress försöker inbilla oss. Det (mindre) lustiga är att Campbell förra året fick drygt 14 miljoner kronor i lön och förmåner, därav nästan hälften i rörlig ersättning samtidigt som aktien sjönk från närmare 60 kr ned till ca 47 kr. De andra stora börsbolagen gick i genomsnitt upp nästan lika mycket.

Totalt visade Ratos rörelsedrivande bolag sämre resultat, men börsintroduktion av Inwido med utförsäljning av aktiemajoriteten gjorde att vinsten i Ratos ökade totalt.

Här har vi ytterligare ett börsbolag där styrelsen saknar kostnadsmedvetande på allra högsta nivån, med all sannolikhet hade man kunnat få en lika duktig VD till halva kostnaden, Campbell eller någon annan.