Älgjakten mer rekreation än ekonomi

Dyrgrip. År 2002, då den finländska älgstammen var dubbelt så stor som  i dag, inträffade 3 000 älgkrockar vilket kostade samhället 60 miljoner euro. Foto: Mostphotos

Kommersialiseringen av älgjakten väcker känslor, inte bara hos vd:ar utan även bland helt vanliga löntagare.

Jägarexamen på tre dagar – annonsen i en affärstidning lagom till älgjaktens inledning talar om att skjutbanan ligger endast 150 meter från herrgårds­inspirerade rum. Intill görs reklam för jakt utöver det vanliga på ett slott.

Känner du vittringen, har du näsa för affärer kan du bli franchisetagare för Sveriges största butikskedja inom jakt- och fiske­utrustning, enligt en annan annons i affärstidningen.

I en tid när avskjutningen av älgar minskar – medan debatten om jakt på varg och björn är en av de hetaste frågorna över partigränserna i Riksdagen – är älgjakten på väg att bli alltmer kommersialiserad. Den handlar också om skador på skog och åker, rovdjur som tar får och boskap.

Inte enbart direktörshobby. Debatten fick en extra dimension förra året när ledningen för landets ledande skogsföretag SCA tvingades avgå sedan den visat sig spendera mångmiljonbelopp på jaktslott i Norrland med privatflyg, helikoptrar och exklusiva kockar för influgna gäster, familjemedlemmar och vänner.

Uppretade småaktieägare och skattebetalare samsades i hård kritik mot den avdragsgilla ’representationen’. Etikdebattörer efterlyste bevis för att storföretag gör nya affärer på grund av direktörernas dyra hobbyverksamhet på arbetstid i skogarna. Det gick naturligtvis inte att presentera.

Avtagande. Samtidigt är älgjakten närmast helig bland stora delar av landsbygdsbefolkningen i skogslänen. Många vanliga löntagare tar ut en semestervecka på höstkanten för att vara med om den.

Säsongen 2015/16 rapporterades drygt 83 000 fällda älgar, en minskning med cirka 5 procent från föregående år. Målet är att lika många kalvar som vuxna djur ska skjutas för att nå en älgstam av hög kvalitet med hänsyn till foderresurserna. Men det gångna året nåddes 45 procent kalv.

Före 2014 fälldes årligen över 95 000 älgar, år 1986/87 hela 130 000. En delförklaring i Värmlands och Örebro län är vargens ökade härjningar i takt med fler förbud för att rädda rovdjur.

Av Sveriges 21 län är älgjakten överlägset störst i Norrland där länen Norrbotten, Västerbotten och Jämtland registrerar över 10 000 skjutna älgar var senaste säsongen. Gävleborg, Dalarna och Västra Götaland (Göteborg) noterar vardera över 6 000, de övriga enstaka tusental. I Skåne längst i söder fälldes drygt 500 älgar. Ett par tusen älgar dödas årligen i trafiken.

Henric Borgström text

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!