Weekend i Stockholm

tockholm-kryssning

En weekendkryssning till Stockholm är aldrig fel, speciellt inte under de många helgerna efter julen och på vårvintern. Ett alternativ för att kunna pressa lite mer ur weekenden är att välja ett billigflyg redan på fredagen och få två nätter i Stockholm. Förutom shopping, museum och andra kultursevärdheter hinner man då njuta av en handfull måltider på några av Stockholms många restauranger. Stadens restauranger tilldelades i årets röda guide totalt 13 Michelinstjärnor. Det säger inte allt om en stads restaurangnivå, men garanterar ett brett och stabilt utbud av topprestauranger. Men om topprestaurangerna står för en bred stjärnhimmel, är det minst lika roligt att äta på de lite enklare restaurangerna, bistroerna och matbarerna.

Paradplats. Hotel Diplomat har hållit sin position i över ett halvt sekel.

Paradplats. Hotel Diplomat har hållit sin position i över ett halvt sekel.

Gammal juvel på Strandvägen. På bara några år har Stockholm fått flera nya hotell i alla kategorier. Bland annat Scandic-kedjan har öppnat det omskrivna Haymarket-hotellet vid centralt belägna Hötorget. Men nykomlingarna har ändå svårt att rubba Stockholms gamla hotelldamer. Bland dessa är Hotel Diplomat på Strandvägen en gammal juvel som fortsätter att hålla stilen. Det familjeägda hotellet, som ligger i ett jugend­palats med utsikt rakt över Nybroviken, har fungerat som hotell sedan 1966. Flera av rummen har balkong och bland hotellets sevärdheter finns trappuppgången med ursprungliga snidade träräck och glasmålningar samt den mysiga lilla baren i andra våningen med stark gammaldags känsla av cocktailens guldålder. I hotellrestaurangen, som också har en egen cocktailbar, serveras på förmiddagar ett rikligt morgonmål. Missa inte heller konstsamlingarna som pryder korridorernas väggar.

Vuxenbistro. I Matlandet Sverige har man ända från högsta regeringsnivå neråt satsat stort på att Sverige ska bli ett matland av världsklass. En synlig del av satsningen är Årets Kock-tävlingen som brukar hållas i Globen med direkt tv-sändning. Segraren tilldelas guldmedalj, men för de flesta Årets kockar är titeln ett språngbräde direkt ut i restaurangbranschen, vilket gäller till exempel Tommy Mylly­mäki, Markus Aujalay och vår egen åländske Michael Björklund. Det senaste tillskottet bland Årets kock-restaurangerna är Portal, som drivs av Klas Lindberg, Årets kock 2012. Bistron ligger vid St Eriksplan i två våningar och vid ingången möts gästerna av en lång vinbar. På menyn finns bland annat gratinerad kungskrabba, helstekt fylld vaktel och tartarbiff. Och är man ute efter ett stycke gott, välhängt kött gäller det att granska krittavlan, där åtgången av dagens biffar bockas av under kvällen.

Bistro. Babette bjuder på pizza, smart bistromat och en lockande vinlista.

Bistro. Babette bjuder på pizza, smart bistromat och en lockande vinlista.

Bästa pizzan i stan. Om Portal kunde kallas för en vuxenbistro är Babette på Östermalm ett lite röjigare och ungdomligare kvartersbistro. Här är det superkvartetten Jon Lacotte, Fredrik Lundberg, Johan Agrell och Olle T Cellton som står värdar. De tre första har ett gediget vinkunnande i bakfickan medan Olle Cellton basar för köket. Att kalla Babette för en pizzeria är bara halva sanningen. Visst, här serveras antagligen Stockholms bästa pizzor, men på menyn dyker varje dag upp långa rader läckerheter som köket spontant hittar på. Fyll bordet med många rätter och en pizza och granska den imponerande vinlistan med både funkiga naturviner och mer klassiska fynd. Eller lita på den trevliga personalen och låt dem välja.

Spjutspetssushi. Inte heller Stockholmarna verkar tröttna på billig­sushi. Däremot har sushikulturen fått en spjutspets av några topprestauranger som leder utvecklingen: de vassaste är Sushi Sho, som serverar sushin styckevis åt gästen direkt över disken, medan kocken Sayan Isaksson driver sushirestaurangerna Rå­kultur och Imouto i samma byggnad som stjärnrestaurangen Esperanto. På Råkultur drivs sushiätandet till nya höjder, men utan att vara allför komplicerat och kosta skjortan. Vänta dig bland annat halmrökt röding eller ankbröst med teriyakigrillad anklever på nigirin. Och glöm inte att syna vinlistan med långa rader sake och tesorter. 

Kenneth Nars text