Vilse med restaurangguiden

Danska Noma med Rene Redzepi är världsbäst enligt 50-Best listan.

Att hitta rätt restaurang är inte lätt idag. Informationen finns, men frågan är hur man ska hitta den. Tryckta restaurangguider, mattidningar, dagstidningar, webbsidor, bloggar, Facebook, Twitter eller en av apparna för smarttelefon eller pekplatta – det är frågan.

De större dagstidningarna har regelbundna restaurangrecensioner, som i t.ex. Helsingin Sanomats fall sammanställs i matbilagan i ”Teema”-tidningen några gånger per år. Klart är att informationen och mängden recensioner av restauranger lätt känns övermäktig.

Källkritik behövs. För att orientera sig i djungeln av information är det viktigt att skilja på informationskällan. Sättet hur exempelvis en app, Michelinguiden och en dagstidning bedömer restaurangerna skiljer sig stort. Det gäller helt enkelt att ha lite sund källkritik.

Den mest legendariska av alla restaurangguider är utan tvekan den röda guiden, det vill säga Michelinguiden. Den har sedan 1900 delat ut stjärnor till de restauranger som den anser vara förtjänta.

Kritiken har under senaste år haglat över guidens kriterier, men Michelinguidens försvar är att inte kommentera utnämningarna. Detta har knappast förbättrat guidens trovärdighet, men trots det har man lyckats hålla sin position inom restaurangvärlden. Finland har hittills ingått i den s.k. ”Main Cities Europe”-Michelinguiden, men under det senaste året har också en nordisk guidebok tryckts.

I praktiken skiljer sig den nordiska versionen inte mycket från den gamla guiden, då michelingranskarna inte ännu inkluderat restauranger utanför de nordiska storstäderna.

I Finland finns för tillfället fyra enstjärniga Michelinrestauranger, varav alla ligger i Helsingfors: Ask, Chef & Sommelier, Demo och Olo. Sverige och Danmark kan stoltsera med 18 Michelinrestauranger var, medan Norge ligger snäppet före Finland med fyra stjärnrestauranger, varav en har två stjärnor.

Filip Langhoff på Ask i Helsingfors hör till Finlands få stjärnkrögare.

Filip Langhoff på Ask i Helsingfors hör till Finlands få stjärnkrögare.

Rankinglista. Vad gäller prestige finns det idag endast en utmanare till Michelinguiden. Detta är egentligen ingen guide alls, utan den årliga rankinglistan The World’s 50 Best Restaurants.

Listan skapas genom en sluten omröstning av över 800 professionella kockar, krögare och matjournalister som röstar på sina personliga sju favoritrestauranger på vilka de ätit under de senaste 18 månaderna. Nummer ett är för tillfället den danska restaurangen Noma.

Restaurangerna på 50 Best-listan är med andra ord de mest respekterade restaurangerna bland branschfolk – inte bland vanliga gäster. De eftertraktade placeringarna delas ut av brittiska Restaurant Magazine. Den kompletta 50 Best-listan finns enbart på webben.

Nordism. Letar man efter en ”riktig” guidebok till Norden finns svenska White Guide. I flera år har boken presenterat och poänggivit alla svenska restauranger värda att nämnas, från Skåne till Lappland.

Alltid har guiden inte träffat helt rätt, men de långa texterna, den grundliga informationen och det avancerade poängsystemet har bidragit till Nordens mest omfattande och lyckade restaurangguide.

I vintras utkom nyheten White Guide Nordic, som inkluderar alla de nordiska ländernas restauranger. Boken är på engelska och är nyttig läsning för nästa resa i Norden.

Bloggar. Vill man lämna den traditionella tryckta guiden finns det en uppsjö av webbsidor, bloggar och appar på webben. Nämnas kan bland annat Eat.fi och Yelp samt Tripadvisor, med en lång historia av användarnas recensioner av restauranger, barer, caféer, hotell med mera.

Appen för smarttelefonen eller pekplattan är gratis och lätt att använda. Stadskartor med alla nämnda restauranger kan laddas ner, vilket gör appen ännu nyttigare. Populära krogar kan ha hundratals recensioner på Tripadvisor – därför lönar det sig att idka en sund kritik till det som skrivs. Men efter en snabb genomgång klarnar den rådande åsikten om restaurangen med folkets röst.