Vilken version av dig är du i dag?

Söndag: Usch, i morgon är det måndag. Onsdag: Puh, snart är det fredag. Fredag: Hur ska jag hinna med allt jag planerat för veckoslutet?

Självuppfyllande Profetia. Tänk på förhand att det går dåligt så går det dåligt. Men också det omvända gäller: tänk positivt så går det bra, konstaterar mentaltränare Melina Niemi (stående) och psykolog Lilli Sundvik på Opteam.

Att döma av antalet måndagshatare på Facebook har vi ett problem med att alltför många i Finland inte trivs med sina jobb och går omkring med konstant rynkad panna.

Mentaltränare Melina Niemi på Opteam, själv franchiseföretagare inom kedjan, är definitivt inte en av dem.

”Jag tycker det är onödigt att gå omkring och se sur ut hela tiden. Man får helt enkelt betydligt mer ut av livet genom att leva i nuet och se arbetet som en positiv utmaning. Till livet hör givetvis också motgångar, men jag tycker att de enbart förstärker den positiva känslan när det går bra.”

 

Världsmästare anno 2016. En viktig förklaring till det finska ungdomslandslagets VM-guld är att lagets superstjärnor Sebastian Aho, Jesse Puljujärvi och Patrik Laine utnyttjades som delar av ett välkomponerat lagbygge där alla spelarnas kompetenser utnyttjades. Foto: leijonat.fi

 

Coach av annat slag. När ungdomslandslaget i ishockey vann världsmästerskapet 2014 och 2016 var mentaltränaren Melina Niemi en viktig gestalt bakom framgångarna.

Till saken hör att hon själv har spelat ishockey senast i tioårsåldern. Som parant kvinna är hon inte heller urtypen för någon som arbetar med ett så fysiskt spel som ishockey.

”Vid det första mötet var spelarna märkbart fundersamma gällande vad en blondin som jag hade att göra i samma rum som de. Dessutom ville de ut på plan i stället för att sitta overksamma i ett rum.”

Men det tog inte länge innan spelarna märkte att de kunde ha verklig nytta av de tankar som Niemi förde fram. Inledningen underlättades av att hon hade varit mental tränare för Ässät från Björneborg då laget vann FM-guld 2013 under ledning av ungdomslandslagets tränare Karri Kivi.

I det guldlaget spelade bland annat New York Rangers målvakt Antti Raanta. Niemi berättar att hon blev riktigt glad då hon hörde att han i NHL förbereder sig för matcherna genom att visualisera sig i en situation där han lyckats, en av de läror som ingår i mental träning.

”Hjärnan är så funtad att den inte skiljer på verkliga upplevelser och visualiseringar. När du tänker dig själv i en positiv situation ställer kropp och sinne sig därför in på att uppfylla det du föreställer dig. Samtidigt töms sinnet på negativa känslor och du kan gå in för att på riktigt göra väl i från dig.”

Mental träning förbättrar inte bara självkänslan utan den kan enligt Niemi faktiskt påverka kroppen rent fysiskt.

”Ta som exempel en toppidrottare som går med ena foten i gips och endast kan träna med det friska benet. Om man koncentrerar tankarna på det immobila benet påverkas faktiskt muskelstyrkan även i det benet, har forskning visat”, säger hon.

Företagaren Melina Niemi. En bakgrund till Niemis karriär som mentaltränare i ishockeyvärlden är den äkta mannen Jarkko Niemi. De äger tillsammans Opteams franchisingverksamhet i Birkaland, Satakunda och Österbotten, från Kristinestad till Jakobstad.

”Jarkko är ett inbitet Tappara-fan. Då jag hade arbetat med ledarskapsutbildningar i tio års tid 2009 ville jag inspirerad av hans vurm för ishockey försöka överföra mina kunskaper från affärslivet på hockeyn. Ishockeytränare föreläser titt som tätt i företagsvärlden om ledarskap. Varför skulle då inte min specialkompetens fungera åt andra hållet”,
förklarar hon.

Sagt och gjort, Niemi genomförde en kort mental träningsperiod i Tappara 2009 och märkte att hennes metoder verkligen påverkade lagets spelare positivt.

”Jag är själv hemma från Björneborg och kontaktade i nästa skede därför Ässät. Det slutade med att jag var lagets mentala tränare ända till guldåret 2013. När sedan coachen Karri Kivi tog över som ungdomslandslagets tränare ville han fortsätta samarbetet med mig.”

Fokusera och njut. Framgångstrappan var en bild som Niemi skapade tillsammans med spelarna i ungdomslandslaget anno 2016. Den visualiserar på ett lämpligt humoristiskt sätt allt det som mentalt påverkar en ishockeyspelare och hur man kan utveckla sin spelarkompetens som en del av laget.

”Guldtränaren Jukka Jalonen är enligt min mening en otroligt fin ledare som lät spelarna vara individer och på det sättet lockade fram deras bästa sidor som delar av en helhet.”

Det är just det som enligt Niemi är det viktiga med mental träning; att inte försöka förändra människan utan i stället att beakta de olika personligheterna och se vilka styrkor individerna har.

Läs hela artikeln i papperstidningen på pekplatta eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!

Bo Ingves  text och foto