Mörka inte hen som helst (38)

Språktidningens chefredaktör Anders Svensson skriver i söndagens DN om att ordet ”hen” är det största som hänt pronomen sedan 1600-talet. Han anser det vara ”inkluderande och jämställt språk”. Jag tycker tvärtom att det är exkluderande, inte det minsta jämställt. Varför ska journalister, poliser, socialarbetare, vissa politiker och möjligen grannar veta om det var en man eller kvinna, en dansk eller norrman, en direktör, tjänsteman eller arbetare, etc, etc, som varit i farten. Men inte den vanlige oinformerade tidningsläsaren ? Vi journalister ska ju så jämställt det bara går sprida information om verkligheten utan skygglappar inom lagens ram. Chefredaktör Svensson refererar ”forskare i Lund” som försökt dela in användare av hen i partipolitiska fållor, alltså tydligen ytterligare en (o)vetenskaplig enkät därifrån. Det är pinsamt att en chefredaktör för en språktidning tycks välkomna mörkande av fakta som läsarna tidigare under decennier fått ta del av. Personligen vill jag även i framtiden veta om det är män som begår nästan 94 procent av alla mord, dråp och grov misshandel (2016), inte att det skulle vara någon hen som helst.

Språktidningens chefredaktör Anders Svensson skriver i söndagens DN om att ordet ”hen” är det största som hänt pronomen sedan 1600-talet. Han anser det vara ”inkluderande och jämställt språk”.

Jag tycker tvärtom att det är exkluderande, inte det minsta jämställt. Varför ska journalister, poliser, socialarbetare, vissa politiker och möjligen grannar veta om det var en man eller kvinna, en dansk eller norrman, en direktör, tjänsteman eller arbetare, etc, etc, som varit i farten.

Men inte den vanlige oinformerade tidningsläsaren ?

Vi journalister ska ju så jämställt det bara går sprida information om verkligheten utan skygglappar inom lagens ram.

Chefredaktör Svensson refererar ”forskare i Lund” som försökt dela in användare av hen i partipolitiska fållor, alltså tydligen ytterligare en (o)vetenskaplig enkät därifrån.

Det är pinsamt att en chefredaktör för en språktidning tycks välkomna mörkande av fakta som läsarna tidigare under decennier fått ta del av.

Personligen vill jag även i framtiden veta om det är män som begår nästan 94 procent av alla mord, dråp och grov misshandel (2016), inte att det skulle vara någon hen som helst.