Verkkokauppa.com, den finländska e-handelns föregångare, börsnoterades i våras. Maj månads profilartikel presenterar bolagets IT-chef Henrik Weckström som arbetat på företaget sedan det var en liten uppstickare.
Allt började med några datortillbehör som företagets vd Samuli Seppälä hittade på att sälja över nätet i början av 1990-talet då han var 16 år. Sedan dess har företaget vuxit och vuxit.
Ute på Busholmen i Helsingfors står det nya huvudkontoret för Verkkokauppa.com, Finlands största nätbutik. IT-chefen Henrik Weckström är synbart nöjd då han visar runt: allt från 24-timmars kiosken i bottenplan via lagret på fjärde och femte våningarna till takterrassen där allmänheten kan beskåda ett gammalt sovjetiskt stridsflygplan.
”Det jag tycker är mest kul med jobbet är att få göra saker som syns. Att se någons arbete bli lättare för att det effektiverats, eller att skapa sådant som kunderna tycker om.” Så beskriver Weckström sitt arbete.
E-handeln i Finland var värd 10,5 miljarder i fjol, enligt TNS gallup. Trots den sega lågkonjunkturen växer siffran varje år, medan traditionella bolag som Stockmann och Anttila är i kris. På webben handlar kunderna främst resor och därefter hemelektronik och datorer, som stod för tio procent av den finländska e-handeln.
”Datortillbehör är enkla på det sättet att du vet ungefär vad du vill ha. Jämfört med klädaffärer som Zalando returnerar våra kunder sällan varorna. På vår webbsajt syns det hur mycket varje enskild produkt har returnerats, vi är öppna med den informationen”, säger Henrik Weckström.
Han började intressera sig för datorer redan på lågstadiet, en Spectravideo [konkurrent till Commodore 64, red.anm.] var den första datorn. Efter studentexamen följde Henrik Weckström ändå sina föräldrars fotspår och började läsa fysik. Men efter två år fick han nog och började istället studera datateknik på Tekniska högskolan i Otnäs.
“Jag märkte att termodynamiken inte var någonting för mig. Att programmera lärde jag mig genom att läsa böcker om programmering på bussen på väg till Fysicum.”’
Samma affär i många kanaler. Weckström började på Verkkokauppa.com då han hade studerat ett år på Tekniska högskolan och fick vara med om att bygga upp den nuvarande nätbutiken från grunden.
”Först nu börjar konkurrenter använda samma termer som vi. Vi har tänkt omni-channel sedan 1998: från första början var butiken och webben likadana, med samma upplevelse”, säger Weckström.
Kungstanken har hela tiden varit ett integrerat system, vilket har varit en trumf gentemot etablerade aktörer. De fasta kostnaderna är tre gånger mindre än de inhemska rivalerna, och en handelsmarginal på 15 procent räcker till för att skapa lönsamhet. Tungrodda rivaler som Veikon Kone tvingades lägga ned 2012, efter 50 år i branschen.
Verkkokauppa.coms styrkor är ett kundregister som sträcker sig 12 år tillbaka i tiden och ett hemgjort program som visar lagersaldot. Personalen på butiksgolvet har tillgång till samma information som kunden, och webbsidan visar i realtid hur många exemplar av varje vara som finns på lager. Kunddatan återkopplas och styr bolagets inköp från leverantörer.
”Vi har tänkt ’webbutik först’ och byggt upp den processen, därefter har vi satsat på den fysiska butiken. Allt är totalt integrerat så att butikssystemet, logistiken och webben flyter ihop.”
Gör-det-själv. I fjol gjordes 95 000 dagliga besök på Verkkokauppa.coms webbsida. Hälften av försäljningsvärdet kommer via nätbutiken. Ovanpå det kommer köp där kunden beställer via webben men själv avhämtar och betalar i affären.
”Vi försöker alltid skapa processer där kunden själv kan göra så mycket som möjligt. Ändå så att kunden får service om den behöver det.”
Det finns gott om produktinformation på Verkkokauppa.com. En populär egenskap är möjligheten för kunden att skriva prylrecensioner. Inläggen modereras, men både positiva och negativa kommentarer får florera. Kunderna ’betjänar’ sålunda varandra.
”Vi försöker vara så öppna som vi kan med den information vi har. Om vi inte är öppna leder det till att vår kundservice får mycket fler förfrågningar. Man sparar in på att ge all tänkbar information till kunden, så den inte behöver ta kontakt”, säger Weckström.För den som vill öppna en nätbutik är det viktigast att ge korrekt information, i tillägg till rätt prissättning, menar Weckström.
”Du ska inte ha gömda kostnader. När jag själv nätshoppar stör det mig om en vara är jättebillig, medan det kostar 30 euro att frakta den. Det måste gå att få hem varan på ett sätt som gör att kunden inte känner sig lurad.”
Läs hela artikeln i papperstidningen!
Helena von Alfthan text
Karl Vilhjálmsson foto