”Varför ska vi egentligen äga våra kläder?”

IMG_6884

Modebranschen behöver ställa om från ägande till uthyrning. Vasaföretaget Stilrent vill göra relationen till kläder både hållbar och varierande. 

Båda har tidigare jobbat med kläder och stil på olika håll. Idén om att förändra finländarnas klädkonsumtion förde dem samman. I början av året lanserade Ivonne Ruiz Olate och Erica Nieminen kläduthyrningstjänsten Stilrent som har sin bas i Vasa.

Erica Nieminen är sedan många år bosatt i Paris, medan Ivonne Ruiz Olate håller ställningarna på Handelsesplanaden i Vasa där Stilrents showroom tar emot sina kunder.

”Här i Paris finns många liknande tjänster och vi kände på oss att den finska marknaden börjar vara redo för en tjänst som denna. Finland har varit framstående gällande hållbarhet och cirkulär ekonomi. Allt fler har också fått upp ögonen för klädkonsumtionens negativa miljöpåverkan”, säger Nieminen.

”Konceptet i sig är inget nytt. Vi har liknande företag i Norden redan. Rent the runway, Something borrowed, Vaaterekki. Men på den finländska marknaden är vi ännu lite i startgroparna när det gäller att hyra och prenumerera på våra kläder. Vi vill att det ska vara lätt och smidigt att välja och få sina kläder.”

Affärsmodellen går ut på att kunden klickar hem ett klädesplagg från webbplatsen och får det hemskickat med posten. Hyrestiden är en vecka lång. Sedan skickas plagget tillbaka, tvättas och hyrs ut till nästa.

”Vi har båda erfarenhet av mode. Erica har mer jobbat med marknadsföring och e-retail. Jag är utbildad estenom och har jobbat med försäljning. Alla de här erfarenheterna har vi nytta av nu när vi bygger upp ett nytt sätt att tänka kring kläder”, berättar Ruiz Olate.

Linn Jung text

Läs hela artikeln i papperstidningen.