Vårens bästa finländska stil-investeringar

SAINTVACANT-BRIEFCASE

Om du bara tänker göra en investering i din stil denna vår, så låt den vara inhemsk! De flesta av våra finländska mode- och accessoardesigner och varumärken är väldigt modesta och gör inte mycket väsen av sig. Därför har jag personligen granskat följande urval som definitivt är värt att kolla in.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panamahatt och accessoarer av stingrocka

Vad har svenska kungahuset, George Clooney och Tom Hanks gemensamt? Alla är hängivna fans av Finlands internationellt mest kända accessoar- och inredningsvarumärke Balmuir från Uleåborg som firar tio år av framgång denna sommar. Till signaturprodukterna hör en uppsjö av lyxiga vackra scarfar i olika material för både kvinnor och män (på bilden silkes­scarfen Como). Panamahatten, i vårens färger silver pink, ljusblå och orange, är definitivt en av nyheterna som kommer att synas i gatubilden. Likaså det allra senaste nytillskottet i accessoar­familjen: armband, nyckelring och en liten festväska gjorda av stingrockans skinn.

Coolaste kalsongerna

Glöm Klein, Borg och Armani. Nu ska Mähöne titta fram ovanför jeanslinningen eller sitta som gjutna under din välskräddade kostymbyxa. I ett par Mähöne äger du världen. Nyaste färgerna är gul/blå eller plommon/vit. Mähöne grundades av barndomskompisarna helsingforskillarna Jyri Paajamaa, Mikko Penttinen och Toni Martikainen som beslutade sig för att börja göra världens bästa kalsonger. 

Fem par skor som en man behöver under sin livstid

Stiliga, tidlösa och klassiska. Här är de fem skodonen mannen behöver under en livstid enligt Janne Lax, skomakaren och skodesignern bakom det redan internationellt kända varumärket Saint Vacant. Filosofin är enkelhet och stil; inga trender, ingen onödig produktion och ingen överkonsumtion. Lax mission är att inspirera varje gentleman till att göra bättre och medvetna val. Genom att välja en sko av exceptionell kvalitet och tidlös modell kommer den att hålla en livstid med rätt skötsel.

Väskan din laptop (och alla andra) älskar

Oberoende om du dagligen åker businessklass eller cyklar i ur och skur så hittar du en Kasperi-väska som passar dina behov. Unisex, hållbar, stilren och med det lilla extra i detaljväg så går en Kasperi inte obemärkt förbi. Och de blir bara bättre med åren. Väskorna är gjorda av skandinaviskt växtfärgat läder i Forssa och Sastamala. Fotografen Janne Suhonen, som ofta rör sig med cykel, tröttnade en gång för alla på opraktiska och illa gjorda axelremsväskor och beslöt sig för att göra en egen.

En måttsydd skjorta

Förbered dig på att uppdatera din garderob med en mått­beställd skjorta av lätt strukturerat material med cutaway-krage och manschetter med en knapp. Vårens färger är vit, ljusblå, ljusröd och ljus­lila. Har du svårt att passa in i modevärldens standardmått? Gå till Schoffa i Esplanad­gallerian i Helsingfors som specialiserat sig på måttsydda skjortor inte bara för herrar utan nuförtiden också för damer. Grundaren Joen Schauman från Helsingfors började redan år 2006 jakten på den perfekta skjortan. Hos Schoffa hittar du, utöver skjortor, det mesta en man behöver i sin garderob för att se stilig ut. Vårens ultimata ytterplagg är för övrigt en quiltad jacka.

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Skriftly!

Daniela Andersson text