Foto: Bertil Jacobson, Visby 1984
Henric Borgström, tv, Olof Palme th
Vid middagen efter Palmes tal i juli 1984 bad jag honom beskriva den sovjetiske kommunistledaren Brezjnevs begravning i november 1982. Palme berättade då livfullt om hans och prins Bertils brottning med all världens ledare för att få en skymt av Brezjnevs ansikte under glaset på kistan.
Jag växlade sedan ämne och frågade Palme varför han var rent allmänt så irriterad på den då 35-årige riksdagsledamoten Carl Bildt, inte bara på grund av ubåtskommissionens rapport året innan:
-Är det för att Bildt kan så mycket på dina specialområden, säkerhets- och försvarspolitik ?
Lite försmädligt lade jag till:
-Och så kan ju Bildt en del ekonomi också ?
Palme förvandlades från den gode glade värden till den demoniske person han ibland visade upp i TV-rutan och väste:
-Du, det ska jag säga dig, Bildt kan bara lite ströfakta här och där.
I själva verket var säkerhetspolitik något som Carl Bildt redan på den tiden kunde väl så bra, både de stora dragen och detaljer om världens kapprustning.
Min gissning är att Palme redan tidigt retat sig på den uppstudsige ynglingen Bildt, kanske redan när Bildts farföräldrar bodde i samma patricierhus som Palme växte upp i, hörnet av Östermalmsgatan och Engelbrektsgatan i Stockholm där Rumäniens ambassad numera huserar.
Många liknande upplevelser, politiker som plötsligt är sig själva, har vi journalister haft under Almedalsveckor i årtionden, att kunna studera beslutsfattare lite närmare under avslappnade former. Helt enkelt få en bättre kunskap om dem än under välregisserade möten under vinterhalvåret i Stockholm.
För övrigt gäller det inte bara journalister. En intresserad allmänhet har många chanser under Almedalsveckan att gå fram till partiledare på gator och torg och fråga dem om vad som helst. Jag har varit i Almedalen í stort sett varje sommar sedan 1976 och upplevt hur Socialdemokraternas första ekonomiseminarium 1981. Industriförbundet följde efter och åren därefter brakade det loss ordentligt. I sommar blir det över 4 000 aktiviteter på åtta dagar.
Trots all kritik och undergångsprofetior om Almedalen befäster det alltmer sin ställning som landets överlägset största och bästa vuxenutbildning. Vi tiotalet journalister har blivit över 600.
Senare i veckan åker jag dit igen.
div{float:left;margin-right:10px;}
div.wpmrec2x div.u > div:nth-child(3n){margin-right:0px;}
]]>