Trygg Dilma i svår motvind genomför flygplansaffären

Det är alltid särskilt intressant att uppleva världskända politiker i levande livet, som nu i måndags Brasiliens president Dilma Rousseff när hon först deltog i ett svenskt-brasilianskt affärsseminarium på Grand Hotel i Stockholm och därefter i en presskonferens på Rosenbad. Från Brasilien hade ju dessförinnan inlöpt rapporter om att efter hennes första regeringsperiod har hon efter omvalet hamnat i onåd hos uppemot 90 procent av befolkningen på grund av korruptionsanklagelser från den tid hon var ordförande i det statliga oljebolaget Petrobras.

Nu var Dilma lugn, trygg i sin utstrålning, saklig och kunde i detalj redogöra för exempelvis olika stridande grupper i Syrien. Kritiken mot att Brasilien i nuvarande svåra ekonomiska läge köper 36 svenska stridsflygplan Gripen för totalt 39 miljarder kronor avvisade hon med att det dröjer många år innan betalningen. Dessutom innebär beställningen att Sverige motköper och överför avancerad teknologi till Brasilien. Dilma hänvisade till att Brasilien är ett mycket rikt land som mycket väl kan betala flygplanen.

För övrigt är Saab helgarderat med statliga svenska kreditgarantier, den ränta som Brasilien kan komma att betala är lägre än vanliga villalån hemma. Smart drag av seminariets arrangör Business Sweden att skicka fram Ericssons koncernchef Hans Vestberg som på flytande portugisiska (sedan sina två år i Brasilien för Ericsson) imponerade på den brasilianska delegationen och dess många medföljande journalister. Men då hade Dilma och statsminister Stefan Löfven dragit sig undan för egen diskussion.

På Rosenbad frågade TT:s reporter om kraven på riksrätt mot Dilma och eventuell fällande dom kan påverka flygplansaffären. Nej, det där är bara politiska turer, sade hon bestämt. Senare fick vi veta att eftersom påstådd korruption, där Dilma skulle ha varit inblandad eller snarare passivt medveten om, skedde innan hon blev president så kan hon enligt konstitutionen inte fällas.

Vi får se vad som händer, mycket Brasilien lär det bli framöver här hemma även efter Olympiaden i Rio till sommaren.