Tim Sparv vill bli den bästa versionen av sig själv

Tim Sparv vet att ledarskap och laganda går hand i hand. Ett lag kräver så mycket mer än stjärnindivider, samtidigt som små detaljer spelar en stor psykologisk roll.

Som kapten i finska fotbollslandslaget axlar Tim Sparv ett stort ansvar både på och utanför planen. Han har ett starkt samhällsengagemang och använder den plattform han har byggt upp inom fotbollen till att lyfta fram frågor som är viktiga för honom. Sparv vill använda sin mångsidiga erfarenhet av ledarskap när karriären som proffsspelare tar slut inom några år.

Tim Sparv (f. 1987 i Oravais) åkte till utlandet för att spela fotboll direkt efter högstadiet som 16-åring. Efter fotbollsakademin i Southampton har han spelat som proffs i Sverige, Holland, Tyskland och Danmark, där han spelat för FC Midtjylland sedan 2014. Han har representerat Finland i A-herrlandslaget sedan 2009 och varit kapten under de senaste två åren. Tidigare axlade han samma roll i ungdomslandslaget.

”Att spela i landslaget är en del av min identitet”, säger Sparv.

Suget efter skola och utbildning vaknade senare och Sparv pluggar nu gymnasiestudier i eget tempo. Han fokuserar på ämnen som gör honom till en ännu bättre lagkapten och spelare, framför allt ledarskap, psykologi och kommunikation.

Kulturen och metoderna varierar stort mellan de olika klubbar och länder som Sparv har spelat i. I Tyskland var det disciplin och struktur som gällde. I hans nuvarande klubb FC Midtjylland har lagledningen lyckats förena en positiv och uppbyggande stämning med en mycket hög kravnivå på varje spelare. På träningarna förväntas alla ge sitt yttersta. I övrigt är det dansk ”hygge” som gäller med en avslappnad samvaro och dialog mellan tränare och spelare.

”Under träningarna accepterar vi inte att någon går in i en lat fas. Samtidigt ser vi till att alla har det bra också utanför spelplanen. Det är viktigt att bygga upp en gemenskap inom laget”, säger Sparv.

LEDARSKAP OCH LAGANDA. ”När jag står på fotbollsplanen strax före en match mot toppländer som Italien och Spanien försöker jag fokusera på de element som jag kan påverka”, säger kaptenen i Finlands herrlandslag Tim Sparv

Ett lag är mer än stjärnindivider. Som kapten verkar Sparv som en länk mellan spelarna och tränarna. I den rollen är det viktigt att han har en överblick och förmåga att uppmärksamma alla spelare – inte bara dem som står honom närmast.

”Vanligtvis är det tre eller fyra spelare som pratar mest. Det är viktigt att tränaren och kaptenen också lyssnar på de 20 andra i gruppen.”

Ett fotbollslag på proffsnivå består av begåvade och mycket ambitiösa individer från olika länder och med olika bakgrund. Vissa är unga medan andra är aningen äldre och har hunnit bilda familj. Sparv konstaterar att det för en tränare är en stor insikt att förstå att man inte kan göra alla nöjda i varje situation.

”Tålamod är en bristvara inom fotboll, framför allt när det handlar om unga spelare. Det är många viljor och åsikter som ska förenas i ett och samma lag.”

Sparv säger att den mentala dimensionen är avgörande på elitnivå där marginalerna mellan vinst och förlust är små. Själv ser han Sverige och Island som förebilder. Där har man på landslagsnivå lyckats skapa en ”circle of safety”, en säker plats där alla vågar vara med och vara sig själva. Det är en av orsakerna till Islands osannolika framgångar inom fotboll.

Under sin långa karriär inom fotbollen har Sparv lärt sig en hel del om ledarskap. Det är framför allt av tränarna i de olika lagen som han tagit intryck. Vissa är skickliga på att lägga upp strategier medan andra är bättre på att skapa en stark laganda. Han jobbar själv kontinuerligt för att utveckla båda egenskaperna hos sig själv.

Patrik Lindfors text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

///

KOMMENTAR

Det handlar till 99 % om ledarskap

Varje företag, organisation och idrottslag utsätts dagligen för externt tryck som ligger utom dess egen kontroll: konkurrenter, en volatil aktie- och finansmarknad, tekniska brytningsskeden, samt nyckfulla politiker och kunder, med mera. Dessutom förekommer inte sällan en intern kamp om resurser och ledningens uppmärksamhet, både avdelningar och individuella anställda emellan. För att skapa intern trygghet och den vägen främja tillit och samarbete krävs ledarskap. Därmed kan både framgångar och problem inom organisationer oftast kokas ner till en ledarskapsfråga. Så också inom fotbollen.

Torsten Fagerholm