Publicerad oberoende krönika på ledarsidan i Skånska Dagbladet 29 juni.
Henric Borgström, ekonomijournalist
Förtalad Almedalsvecka / sprängfylld med kunskap
Återigen nedvärderas Almedalsveckan som dras igång i Visby på söndag. Makthavarnas firmafest är en vanlig kliché, flödande rosévin är en annan, intimitet mellan politiker och journalister, betalda semesterveckor och annan kritik.
Men det finns ingen anledning att vara avundsjuka på oss som soliga sommardagar tvingas krypa in i trista konferensrum, någon gång i en trevlig trädgård. Vår belöning är dock ökade kunskaper om livets flesta områden.
I färska numret av tidningen Dagens Samhälle utgiven av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting/Regioner) föreslås i en debattartikel ”Lägg ned Almedalsveckan” och gör om den till en demokratifestival.
Region Gotland påstås ha ”som enda mål att hyra ut mark så dyrt som möjligt och tillse att Gotlands företag kan tjäna så mycket pengar som möjligt”. En absurd tanke, ”enda mål” för en arrangör som försöker ordna så trevligt och effektivt som möjligt för att ta emot tiotusentals politiskt intresserade.
Många vanliga turister åker samtidigt till den vackra ön. Jag har under mer än 40 års tid besökt Almedalen och varje dag upplevt hur turister som inte är involverade samtalar på gator och torg med ledande politiker och andra makthavare samt lyssnar till föredrag.
Almedalen är ett demokratiskt andningshål i det annars avskärmade centrala Stockholm där makthavarna under resten av året ofta döljer sig bakom bepansrade portar omgivna av säkerhetsvakter. Många av dem rör sig i underjordiska gångar mellan regeringsbyggnader och Riksdagen.
På senare år har Almedalsveckan ynglat av sig till Järvaveckan norr om Stockholm och liknande evenemang i övriga nordiska länder. En strid ström delegationer, så långt bort som från Sydkorea, har varit på besök för att se hur man arrangerar folkliga möten mellan politiker och väljare.
Dagens Samhälle kallar Almedalen 2019 för ”den stora dippen” eftersom antalet registrerade evenemang minskar med knappt 20 procent jämfört med förra året. På tidningen har man uppenbarligen förträngt att veckan 2018 genomfördes två månader innan valet.
Att ca 3 600 seminarier, föredrag, debatter hålls i sommar i varierande ämnen på åtta dagar är tvärtom imponerande. De flesta sysslar med faktaspridning istället för tröttsamma nebulösa resonemang om vem som tar vem i inrikespolitiken. Partipolitikens taktik är bara en liten del.
Fakta dominerar klart över åsikter i centrala Öresundshuset där Region Skåne tillsammans med Malmö och Lund bjuder in till späckade övningar.
Inledningen på måndag morgon handlar om att skånska politiker gått med på att kalla samarbetet med Stor-Köpenhamn för ”Greater Copenhagen” i den internationella marknadsföringen. De flesta skåningar känner sig nog främmande för att bli inrangerade under dansk dominans.
Diskussion följer om fast förbindelse mellan Helsingör och Helsingborg, något som idag framstår som orealistiskt. Entusiasterna får svårt att övertyga danskarna om att en HH-led blir självfinansierad via avgifter. För övrigt anser sig svenska Trafikverket inte ens ha råd att bygga en kort järnvägsslinga förbi Malmö Airport/Sturup.
Högteknologiska företag i Lund ropar efter kvalificerad utländsk arbetskraft. Spridningen är stor på intressanta ämnen också hos andra arrangörer som rör Skåne och alla andra, jordbruket, miljön i Östersjön, det nya försvaret, skolan, migrationen, sjukvården – kort sagt landets överlägset främsta vuxenutbildning.