Thailand dröjer med demokratin

Lyssnade på den thailändska militärregeringens ekonomiseminarium i Bangkok i torsdags där vice premiärministern, energiministern, Siam Banks chefsekonom, m fl, försökte putsa upp bilden av diktaturen. Regeringen kallar sig för ”The Interim Government” för att påminna om sitt löfte om att utlysa nyval. Ingen vet dock när det blir. Avsikten är slutet av 2015 men det verkar inte bli genomfört förrän tidigast nästa år, om ens då.

Först ska nämligen ett antal reformer beslutas om skattelättnader för utländska företag, stora investeringar i järnvägar, dessutom om fler motorvägar runt om Bangkok där trafiken är olidlig.

Vidare ska en ny konstitution införas. Intressant blir då hur militären ska se till att oppositionen med två avsatta regeringschefer, Yingluck och hennes bror Thaksin mångmiljardären på telekom, som haft starkt stöd av den fattiga landsbygdsbefolkningen i norr, inte vinner val igen. Militären väntas därför skräddarsy valsystemet så att den liberala välutbildade minoriteten, överklassen och medelklassen, i Bangkok har större chans att vinna i framtiden.

Yttrandefriheten har beskurits, dock inte mer än att åtminstone de engelskspråkiga thailändska tidningarna utförligt redogör för kritik mot militärregeringen.

Regeringen har nu hamnat på kant med USA sedan en utsänd hög diplomat från State Departement i Washington i förra veckan kom på besök och begärde att undantagstillståndet hävs och uppskjuter rättegången mot avsatta Yingluck tills dess demokratin är återinförd.

Strömmen av turister har knappast påverkats av politiken, i år väntas oförändrat 27 miljoner besöka Thailand, därav cirka 300 000 svenskar.