Tänk värde, inte kostnad

Småtråkigt. Finland har många fina produkter men även för dyra priser och ett haltande affärstänk hos företag och myndigheter, säger akademikern och affärsmannen Praveen Malla.
Finska företag förbiser Indien, landet som växer så det knakar. För att gripa möjligheterna måste vi stöpa om vår försynta mentalitet, menar akademikern och affärsmannen Praveen Malla.

Tänk Indien. Glider tankarna in på byråkrati, protektionism, hierarkier och korruption? Släng bort alla fördomar, uppmanar Praveen Malla, doktor i bolagsstyrning. Han har snart överlevt sin första vinter i Finland som gästforskare på Hanken i Helsingfors, och har samtidigt märkt att våra företag förbiser Indien trots en befolkning på 1,25 miljarder.

”Sett med utomstående ögon verkar ni skygga för att paketera er fantastiska talang, kanske eftersom ni är rädda att det uppfattas som aggressivitet. Världen har förändrats, vi lever inte längre på 1900-talet. Alla är din granne nuförtiden, det gäller att förvalta de globala möjligheterna”, säger Malla över en vegetarisk lunch en solig dag i mars.

Finlands herkulesarbete är att överbygga klyftan mellan det starka tekniska kunnandet och det haltande affärstänket, lyder diagnosen.

”Ni väger som myggan på vågen då det gäller marknadstänk och paketering. Dessutom är produkterna och tjänsterna överprissatta. I tillväxtekonomier är priskänslighet inrotat i det folkliga psyket.”

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!

Torsten Fagerholm text och foto