Synden straffar sig själv i finansvärlden

Lena Apler gjorde strålande karriär i bankvärlden och startade uppstickaren Collector i Göteborg, utmärkelser haglade över henne som en av de Mäktigaste kvinnorna i svenskt affärsliv och bland de fem mest framgångsrika i Europa. I veckan avgick hon som ordförande i sin egen bank sedan den tvingats skriva ned många hundratals miljoner kronor av luft i tillgångarna. På egen begäran, heter det överslätande som så ofta i näringslivet. Collectors aktier har nästan halverats av högsta värdet för 18 månader sedan på nästan 7 miljarder, en tredjedel försvann i veckan, en värdeminskning på uppemot hundra miljoner kronor för Apler själv. I Malmö gjorde Apler bort sig för några år sedan när hon lovat att komma till de gamla National- och Företagsekonomiska föreningarna att berätta om hur det är att utmana storbankerna. Jag skulle fråga ut henne men vid två olika redan utlysta tillfällen hoppade hon av löftena strax innan. Många blev besvikna. Det brukar heta att ”svinhugg går igen”. Men jag tänker istället på ett ordspråk jag hörde redan som barn: ”Synden straffar sig själv” ( Martin Luther).

Lena Apler gjorde strålande karriär i bankvärlden och startade uppstickaren Collector i Göteborg, utmärkelser haglade över henne som en av de Mäktigaste kvinnorna i svenskt affärsliv och bland de fem mest framgångsrika i Europa.

I veckan avgick hon som ordförande i sin egen bank sedan den tvingats skriva ned många hundratals miljoner kronor av luft i tillgångarna. På egen begäran, heter det överslätande som så ofta i näringslivet.

Collectors aktier har nästan halverats av högsta värdet för 18 månader sedan på nästan 7 miljarder, en tredjedel försvann i veckan, en värdeminskning på uppemot hundra miljoner kronor för Apler själv.

I Malmö gjorde Apler bort sig för några år sedan när hon lovat att komma till de gamla National- och Företagsekonomiska föreningarna att berätta om hur det är att utmana storbankerna. Jag skulle fråga ut henne men vid två olika redan utlysta tillfällen hoppade hon av löftena strax innan. Många blev besvikna.

Det brukar heta att ”svinhugg går igen”. Men jag tänker istället på ett ordspråk jag hörde redan som barn: ”Synden straffar sig själv” ( Martin Luther).