Sveriges ute i världen mest kända restaurang i konkurs

Restaurang Savoy i Malmö, under mer än ett sekel en av landets och kanske runt om i världen mest kända, har begärts i konkurs. Dock inte hotellet i samma byggnad som drivs av Elite Hotel med Bicky Chakraborty.Ägarna till restaurangen fortsätter dock att driva Johan P i närheten av Lilla Torg i Malmö, känd framför allt för fiskrätterna.Savoy har blivit känt bland historiker över hela världen efter att Lenin snabbt åt smörgåsbord där 12 april 1917 innan nattåget gick till Stockholm. Färden gick sedan vidare till Haparanda, därefter genom dåvarande ryska Finland där Lenin under hösten ledde den kommunistiska revolutionen i Petrograd, idag Sankt Petersburg. Savoys restaurang lever vidare i litteraturen under namnet Horn i Frithiof Piraten Nilssons Bock i Örtagård. Piraten satt ofta där själv tillsammans med musikkritikern Sten Broman.Mitt eget starkaste minne av besöken på Savoy är en lunch med gamle bankdirektören Claes Lindskog, chef för Skandinaviska Banken i södra Sverige innan fusionen med Stockholms Enskilda Bank. Som ung bankjurist träffade han Ivar Kreuger. Hågkomsterna ledde till boken ”En storsvensk dröm” om världens vid sidan om JP Morgan mest kände finansman till sin död, skjuten i Paris 1932 (Självmord eller mord är fortfarande en öppen fråga.).För övrigt är Lindskog en av fyra personer jag träffat som upplevt Ivar Kreuger i verkligheten. De andra får jag återkomma till vid lägliga tillfällen.

Restaurang Savoy i Malmö, under mer än ett sekel en av landets och kanske runt om i världen mest kända, har begärts i konkurs. Dock inte hotellet i samma byggnad som drivs av Elite Hotel med Bicky Chakraborty.

Ägarna till restaurangen fortsätter dock att driva Johan P i närheten av Lilla Torg i Malmö, känd framför allt för fiskrätterna.

Savoy har blivit känt bland historiker över hela världen efter att Lenin snabbt åt smörgåsbord där 12 april 1917 innan nattåget gick till Stockholm. Färden gick sedan vidare till Haparanda, därefter genom dåvarande ryska Finland där Lenin under hösten ledde den kommunistiska revolutionen i Petrograd, idag Sankt Petersburg.

Savoys restaurang lever vidare i litteraturen under namnet Horn i Frithiof Piraten Nilssons Bock i Örtagård. Piraten satt ofta där själv tillsammans med musikkritikern Sten Broman.

Mitt eget starkaste minne av besöken på Savoy är en lunch med gamle bankdirektören Claes Lindskog, chef för Skandinaviska Banken i södra Sverige innan fusionen med Stockholms Enskilda Bank. Som ung bankjurist träffade han Ivar Kreuger. Hågkomsterna ledde till boken ”En storsvensk dröm” om världens vid sidan om JP Morgan mest kände finansman till sin död, skjuten i Paris 1932 (Självmord eller mord är fortfarande en öppen fråga.).

För övrigt är Lindskog en av fyra personer jag träffat som upplevt Ivar Kreuger i verkligheten. De andra får jag återkomma till vid lägliga tillfällen.