Svensk pansargeneral: Så kan ryssen ta Skåne

Svenske pansargeneralen Karlis Neretnieks med lettisk bakgrund har ett exempel på hur rysk militär skulle kunna ta Skåne på tio timmar.
Läs min veckokrönika publicerad i Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda:

Så kan Skåne tas / av rysk militär

Om Ryssland anfaller Skåne för att hindra Nato runt Östersjön kommer det att gå snabbt. Försvarsintresserade på FBU-gården Fredriksberg utanför Ystad fick i tisdags kväll en skrämmande bild av ett tänkbart anfall när Försvarshögskolans tidigare rektor, pansargeneralen Karlis Neretnieks, målade upp hur ryssarna inom tio timmar har landsatt tillräcklig rysk trupp.

Neretnieks föräldrar är lettiska, men han är uppvuxen i Sverige och har haft viktiga poster inom försvaret, regementschef på Gotland, operationsledare i Mellansverige, Försvarshögskolan 1998-2002, rådgivare på Försvarsdepartementet. Numera är han aktiv debattör i Krigsvetenskapsakademien.

Mitt i natten klockan 02 inleder ryssarna sabotage mot svenska radarstationer samt mord på viktiga personer över hela landet, kl 03 angriper kryssningsrobotar olika försvarsanläggningar, kl 04 börjar luftlandsättningar utanför Trelleborg och Ystad, framför allt på Sturups flygplats. Kl 05 kommer robotfartyg samt stora fartyg lastade med ryska luftvärnssystem till hamnarna på sydkusten understödda av ryska jaktflygplan.

Mitt på dagen kl 12 kan ryssarna ha landsatt ca 5 000 soldater, 120 stridsfordon, 20 stridsvagnar, 12 luftvärnsramper och 12 stridshelikoptrar.

Men svensk motverkan ? Hemvärnet hinner knappast ut och frågan är vad det klarar i en strid. Överstelöjtnant Jörgen Forsberg berättade att P 7 i Revingehed kan ställa upp med en bataljon 180 officerare och 450 soldater plus 270 tidvis tjänstgörande soldater(om de hinner ut).

Till detta kommer en mekaniserad bataljon med 70 officerare och 780 tillfälliga soldater plus 2 400 hemvärnssoldater. Huvuddelen av officerarna och många soldater har stridserfarenhet, bland annat från Afghanistan. Högkvarteret i Stockholm leder inte längre trupperna, på Revinge svarar man för strid från Linköping i norr ned till Skåne.

Från de fem höga officerarna på podiet kom många vittnesbörd om bristen på pengar i stil med ”det finns folk att anställa men då har vi inte pengar att öva”. Soldater en ingångslön på knappt 18 000 kr i månaden, ”vem vill det”.

En general skulle inte flytta arméförband från Stockholm ned till Skåne, huvudstaden måste skyddas. Av fyra ubåtar är tre i tjänst, men det finns inte resurser att ha alla igång samtidigt. Flygvapnet har 20 Gripenutbildade piloter som inte har flygplan, ”vilket väckt uppseende utomlands”. Fler Gripen får stå på backen eftersom verkstaden i Ronneby läggs ned.
Simuleringar visar att Gripen inte har en chans i duell en mot en mot nya ryska stridsflygplan. Därför krävs annan taktik. Men vi inte hinner bli varse ryska robotar förrän de är här.

Ja, det är tydligen ingen hejd på eländet i försvaret som ändå kostar över 40 miljarder kronor om året. Ungefär 10 miljarder till per år skulle fördubbla förmågan eftersom anläggningarna redan finns. Regeringen har förutskickat plus 5 miljarder årligen från år 2019, därav plus drygt en miljard från nästa år.

Men den usla under decennier nedmonterade ryska krigsmakten ? Putin inledde en kraftig upprustning efter 2008 och de nya vapnen kommer från i år på bred front.

Huvudfrågan är ändå den ingen har svaret på – varför skulle Ryssland vilja använda resurser till att angripa Sverige……

div { margin-top: 1em; } #google_ads_div_wpcom_below_post_adsafe_ad_container { display: block !important; }
]]>