På DN Debatt idag kräver de tre borgerliga partiledarna Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) att Regeringen före årsskiftet kallar till nya energiförhandlingar med samtliga partier. Men inte ett ord om att Ringhals 2 stängs ned fram till nyårsafton liksom Ringhals 1 om ett år.
Istället borde de i första hand med stor kraft motsätta sig att Sverige just nu öppnar spjällen för ännu mer CO 2-utsläpp kommande kalla dagar.
Då tvingas vi i onödan importera kol- och oljeeldad elkraft söderifrån. Dessutom hade Ringhals under andra dagar kunnat exportera ännu mer söderut så att man i Danmark och Tyskland hade kunnat stänga sina miljöskadliga kraftverk.
På Vattenfalls hemsida framträder driftschefen Pontus de Maré och talar om de ”kalla och mörka dagarna”, en normalvinter får vi ett underskott på 1000 MW (megawatt) och kan behöva importera från våra grannländer i Norden plus Litauen, Polen och och Tyskland, säger han.
En gång på tio år kan det vid extra stark kyla krävas ytterligare ca 1000 MW effekt, hävdar driftschefen.
Förra året låg underskottet på 400 MW, nu pågår stängning av Ringhals 2 fram till årsskiftet, därmed försvinner maximalt 900 MW. En mindre del kompenseras detta av fler vindsnurror de dagar det blåser.
Får Vattenfalls driftschef rätt så räcker inte import av norsk el från vattenkraft. I stort sett har vi tidvis varje år tvingats ta till kol- och oljeeldad elkraft från främst Danmark, då och då också från Tyskland, enstaka gånger från Polens kraftverk eldade med brunkol.
Gigantiska mängder koldioxid kommer alltså under kalla och mörka dygn att spys ut för att ersätta 900 MW från Ringhals 2. Om ett år stängs också Ringhals 1 med 865 MW.
De borgerliga partiledarna argumenterar i dagens debattartikel för mer kärnkraft någon gång i framtiden, utan att årtal nämns. Det är mycket möjligt att det behövs om tillräcklig solkraft inte kommer fram. Vi får mer vindkraft, men många dagar mojnar vinden.
Beslutet om stängning är en följd av kompromissen 2016 mellan Regeringen och C, M samt KD om kärnkraftens framtid. Liberalerna ville inte då vara med eftersom de önskade mer kärnkraft. Nu är det C som uppenbarligen inte vill vara med.
Några har tidigare mumlat om nedstängningen av två av Ringhals fira aggregat men inget parti vill nu med kraft ta i den högst aktuella frågan – det är dags att återkomma om detta när kylan slår till ordentligt.
Då ska också statsminister Stefan Löfvens vilseledande tal i TV nyligen belysas om svensk elexport (som visserligen är stor just nu). Han ”glömde bort” eller medvetet mörkade den återkommande olje- och koleldade importen av el.
Klart är att Sverige inte heller på det här området är det föredöme vi skulle kunna vara.