Tidigare visste Europeiska unionen inte att jag har en hemlighet: att jag inte har några problem med att ställa om klockan, vrida den en timme hit eller dit. Men nu har EU fått nys om saken. Och även finska staten. Jag har nämligen berättat om mina tankar för Kommunikationsministeriet via dinasikt.fi (otakantaa).
Det tog mig nästan halva dagen att uttala mig. Hela 215 gånger gjorde jag det efter att ha förstått att det inte krävs någon autentisering för att ta ställning. Raderade man kakorna från webbläsaren så kunde man svara om och om igen, så många gånger man ville. När jag tog ställning fanns det redan 600 000 andra människor som hade gjort lika. Ifall alla gjorde på samma sätt som jag, fanns det alltså 2 790 människor som röstat 215 gånger.
Myndigheterna frågade om jag hellre skulle välja sommar- eller vintertid. De ställde fyra frågor om tidszoner, men det fanns inga lämpliga alternativ. ”Är det viktigt att i fortsättningen ha samma tid som Centraleuropa”, frågade de, men jag kunde inte hitta alternativet ”det är mig egalt”. Jag var tvungen att svara ”kan inte säga”, fast jag klart kunde ha sagt ”det spelar ingen roll”.
Dock kunde jag berätta allt jag ville genom att svara på den öppna frågan ”Vilka aspekter tycker du att ska beaktas i valet av permanent tid?” Temperatur, temperatur och temperatur, skrev jag med versaler. Går solen ner klockan 21.30 kan jag äta kvällsmål ute på gården i augusti, men går solen däremot ner klockan 20.30 blir det för kallt. Lyssna på Gyllene Tider, skrev jag: ”Sommartider hej, hej, sommartider!”
Jag undrade samtidigt varför textförfattaren Per Gessle använder pluralformen ”sommartider”, och gissade att det kanske har något med delstaten Arizona att göra eftersom där finns många tidszoner.
Arizona tillämpar ingen sommartid, fastän alla andra delstater i USA gör det. Däremot tillämpar Navajoreservationen i nordöstra Arizona sommartid. Anländer man från Utah till Arizona ställer man klockan en timme bakåt, men efter en mil anländer man till Navajoområdet och tillbaka till sommartiden. Åker man vidare anländer man till Hopi-indianernas mark, som inte har sommartid. Efter 15 kilometer börjar Navajoområdet igen, och ganska snart börjar Hopiområdet på nytt. Till råga på allt: i mitten av Hopimarkerna finns det ett litet Navajoområde, Jeddito. Där har man sommartid.
Om man vill åka 300 kilometer sydöst från Utah-gränsen via Jeddito, måste man ställa om klockan totalt åtta gånger. Inga problem med att ställa om en timme framåt eller bakåt, berättade jag till myndigheterna på dinasikt.fi … tills min hustru slutligen bad mig att göra något nyttigare såsom att dammsuga hela huset.
Jag skulle gärna ta ställning till viktigare saker än frågan ”vad borde klockan vara”. Men jag är fylld av förhoppning. Kanske är det här en övning som ger färdighet för riktig demokrati.